Zuchtje wind is genoeg voor stroomopwekking nokgenerator

Hub Redactie
Hub Redactie
22 oktober 2015
2 min

Het ontwerp van de RidgeBlade is gebaseerd op het lifteffect dat optreedt wanneer de wind zich langs een hellend dak richting nok verplaatst. Hoe groter de dakhelling, hoe sterker het effect. De windsnelheid bij de nok kan tot wel drie keer sneller zijn dan de waarden die op hetzelfde moment in het open veld worden gemeten.

In Engeland zijn de windgeneratoren als prototype al enkele jaren in bedrijf. Libra Energy die de verkooprechten voor Nederland heeft, is een stap verder en werkt aan de nul-serie om daarna de RidgeBlade seriematig te kunnen produceren. In het kader van die ontwikkeling heeft Libra Energy momenteel een windgenerator geïnstalleerd op een loods van loonbedrijf in Castricum.    

Twee modellen

De RidgeBlade is er in twee modellen: de RB2 is de grootste en geschikt voor een industriële omgeving. De jaaropbrengst kan variëren van 5200 tot 12600 kWh.  De RB1 is kleiner en is ontwikkeld voor toepassing op woonhuizen. De kleinere RB1 generator kan afhankelijk van wind en opstelling een opbrengst van gemiddelde 4300 kWh per jaar halen.

Het geluidsniveau loopt maximaal op tot circa 65 dB op 1 m bij volvermogen. De nok van een woning bevindt zich doorgaans op ongeveer 8 meter hoogte, dus van geluidsoverlast is op maaiveldhoogte geen sprake; bij volvermogen wordt op maaiveld minder dan 10 dB gemeten.

Opbrengstgrafieken

De opbrengstgrafieken van de RidgeBlade generatoren vertonen in vergelijking met pv-panelen weinig pieken. Maar omdat ze zelfs bij lage windsnelheden en ook `s nachts stroom genereren zijn toch hoge opbrengsten mogelijk. Ook in de winter wanneer pv-panelen gewoonlijk minder stroom leveren en de elektriciteitsvraag over het algemeen wat hoger is, produceert de RidgeBlade generator gestaag stroom. “De windgeneratoren kunnen pv-systemen mooi aanvullen en om die reden zetten wij in op een systeem waarin wind- en zonne-energie geïntegreerd zijn”, zegt Van den Bosch. “Door de combinatie heb je het hele jaar een veel gelijkmatigere opwekking. Als je er vervolgens ook nog eens een stukje home automation aan toevoegt, kan je de elektriciteitsvraag beter afstemmen op het aanbod zonder dat meteen geïnvesteerd hoeft te worden in kostbare batterijen voor opslag.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen