Zonnepanelen + slimme meter = domme combinatie?

Hub Redactie
Hub Redactie
12 mei 2014
2 min

Wie zonnepanelen aanschaft, kiest o.a. voor een lagere elektriciteitsrekening. En als je dan toch aan het vernieuwen bent, lijkt het logisch om meteen maar een slimme meter te laten plaatsen. Maar als we het internet moeten geloven, is de slimme meter juist een hele domme keuze voor eigenaren van zonnepanelen.

 

Meten is weten
De Rijksoverheid is een uitgesproken voorstander van slimme elektriciteitsmeters. “Consumenten kunnen door deze nieuwe meter direct zien hoeveel elektriciteit ze gebruiken. Hierdoor worden ze bewuster van hun verbruik, kunnen ze makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen”,  aldus minister Henk Kamp. Met andere woorden: meten is weten, en dus slimmer én voordeliger energie gebruiken.

De Rijksoverheid is ook een uitgesproken voorstander van duurzame energie, waaronder zonne-energie. Tot 2013 gold er voor de aanschaf van zonnepanelen zelfs een landelijke subsidieregeling. Die regeling is om budgettaire redenen inmiddels omgezet in gemeentelijke subsidieregelingen.

 

Salderingsregeling
Wie door middel van zonnepanelen zelf energie opwekt, kan tot en met 2017 gebruikmaken van de zogenoemde salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de energie die men via de netbeheerder aankoopt op tijden dat de zon niet schijnt, rechtstreeks wordt verrekend met de zelf opgewekte energie. Dit gaat na 2017 echter mogelijk veranderen.

 

Mogelijke veranderingen na 2017
Minister Kamp is weliswaar voorstander van het gebruik van zonne-energie, maar hij vindt ook dat de salderingsregeling uiteindelijk te duur wordt. Het is dus te verwachten dat deze regeling na 2017 wordt beperkt, of misschien wel helemaal gaat verdwijnen. Verder overweegt de overheid om omzetbelasting te gaan heffen op de zelf opgewekte energie. Dit alles zou zeer ongunstig zijn voor de eigenaren van zonnepanelen. Zij krijgen dan minder geld voor de energie die ze aan het net leveren, en moeten hierover wellicht zelfs belasting gaan betalen, net als bij elke andere verkooptransactie.

 

Wat niet weet…
Diverse internetsites adviseren de consument nu om de oude elektriciteitsmeter niet te laten vervangen. Een oude, `domme` meter weet immers niet hoeveel energie er precies is aangekocht en hoeveel er is opgewekt, hij kan alleen vooruit- of terugdraaien. En als de meter het niet weet, weet de netbeheerder het ook niet en kan de overheid de geplande versoberingen niet uitvoeren.

Uiteindelijk zullen alle huishoudens in Nederland verplicht een slimme meter moeten laten plaatsen, maar voorlopig mag men de slimme meter nog weigeren. Wie nu weigert, krijgt later (als de slimme meter verplicht wordt ingevoerd) overigens wel de installatiekosten gepresenteerd.

 

Advies
Voor u als installateur is het natuurlijk van belang om de consument goed te kunnen informeren en adviseren. En vooral dat adviseren is in dit geval heel lastig omdat nog niet bekend is wat er na 2017 precies gaat veranderen. Ik heb wel een persoonlijk advies voor minister Kamp: wat u ook verandert, zorg ervoor dat er na 2017 geen rechtsongelijkheid ontstaat tussen eigenaren van zonnepanelen. Discrimineer niemand, louter en alleen vanwege type elektriciteitsmeter!

Groeten,
Nina van Ooyen-Beesems

 

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen