Zonneboiler installeren: tips en tricks

Zonneboiler-zonnecollectoren tussen pv-panelen
Marion de Graaff
26 maart 2024
3 min

Wat komt er kijken bij het installeren van een zonneboiler? De werkzaamheden lopen uiteen van het maken van een capaciteitsberekening tot het bepalen van hellingshoek tot het doortrekken van leidingen. Tot slot is het goed om de klant te informeren over het belang van onderhoud van het systeem en de schoonmaak van vlakkeplaatcollectoren.

Capaciteit

Voorafgaand aan het installeren moet er een en ander zijn vastgesteld en uitgerekend. De capaciteit van de zonneboiler en het oppervlak aan zonnecollectoren zijn afhankelijk van de situatie. Wat is de samenstelling van een huishouden, en hoeveel water verbruiken zij? Gebruiken ze alleen warm tapwater, of hebben ze een zwembad dat door de zonneboiler verwarmd moet worden? Of willen ze hun hele verwarmingssysteem met behulp van een zonneboiler (en mogelijk ook nog zonnepanelen) regelen? Al die criteria spelen een rol.

Gewicht

Ook een berekening omtrent gewicht is nodig. Het dak moet genoeg draagkracht hebben voor de collectoren, maar ook de opstelruimte van het voorraadvat moet stevig zijn. Een houten zoldervloer kan een boilervat (alleen voor warm tapwater) misschien wel dragen, maar een buffervat (voor de verwarming) heeft vaak wel een inhoud van 800 of 1000 liter. Dat gaat niet op zolder, maar misschien wel in een technische ruimte op de begane grond (bij nieuwbouw al voorzien) of in de garage. Soms wordt zo’n vat ook buiten of zelfs onder de grond geplaatst.  

Helling en richting

De collectoren (zowel vlakkeplaat als heatpipes) van de installatie moeten zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Oriëntatie op het zuiden is dus ideaal. De hellingshoek moet tussen de 20° en 60° zijn. Op een schuin dak is de hellingshoek een gegeven, op een plat dak kan het frame in de gewenste hoek worden gemonteerd. Dan is 45° het beste. 

Werk altijd veilig! Neem zowel op een schuin als op een plat dak de veiligheidseisen serieus! Werk vanaf een steiger als het kan en zo niet, zorg dan dat je gezekerd bent.

Leidingen 

Twee leidingen moeten worden aangesloten op het boilervat. De ene leiding brengt het warme water van de collectoren naar het boilervat. De andere leiding brengt het water terug naar de collectoren nadat de warmte van de vloeistof is overgedragen op het water in het boilervat. Hoe korter de weg is die de leidingen hoeven af te leggen (en hoe beter de leidingen geïsoleerd zijn) hoe minder warmteverlies er optreedt. Plaats een boilervat als het kan dus dicht bij de collectoren. Liggen de collectoren op het dak, dan is de zolder de beste opstelplek voor het boilervat. De leidingen kunnen dan via de dakgoot, of via de spouwruimte of een schacht worden doorgetrokken. 

Onderhoud en schoonmaak

Raad de klant aan om de zonneboiler periodiek te laten onderhouden. Iets anders is schoonmaken, dat kan nodig zijn bij een vlakkeplaatcollector. Die kan nogal vies worden en dat beïnvloedt het rendement van de installatie negatief. Schoonmaken met water en zeep is een manier om het glas weer mooi helder te krijgen. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen