Zonne-energie opwekken met onzichtbare zonnecollectoren

Hub Redactie
Hub Redactie
01 september 2014
1 min

Hoewel het idee niet helemaal nieuw is, behaalden eerdere `zeer gekleurde versies` slechte resultaten. De energie productie was inefficiënt en het materiaal was te heftig gekleurd. “Niemand wil achter gekleurd glas zitten.” zegt Richard Lunt van het MSU’s College of Engineering. “Het geeft een gevoel alsof je in een disco bent beland”.

Het is nu voor het eerst dat het onderzoekers is gelukt om volledig transparant materiaal te ontwikkelen, luminescent solar concentrator (LSC), waarmee tegelijkertijd veel energie wordt opgewekt. 

Het nieuwe `zonne-energie-oogstsysteem` gebruikt kleine organische moleculen die alleen de energie van de niet zichtbare golflengtes van de zon in zich opnemen. Deze energie laat het materiaal gedoseerd los, met een heel specifieke lichtfrequentie. Dit licht wordt geleid naar de rand van het systeem, waar het wordt omgezet naar elektriciteit door dunne streepjes fotovoltaïsche zonnecellen.

Doordat het materiaal geen licht absorbeert of uitstraalt lijkt het voor het menselijk oog volledig transparant. 

Eén van de grote voordelen van dit nieuwe materiaal is de flexibiliteit, waardoor het straks heel veel meer energie op kan wekken.

Op dit moment is het rendement slechts één procent, terwijl dat van andere collectoren rond de zeven procent ligt. De onderzoekers verwachten op korte termijn een rendement van vijf procent te halen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen