Woning duurzaam verwarmen met infraroodpanelen

Hub Redactie
Hub Redactie
26 augustus 2015
2 min

Enkele pioniers zijn hun tijd ver vooruit en leven nu al volledig op elektriciteit. Een voorbeeld hiervan is de woning van familie Bijl in Rotterdam-Zuid. Een gasaansluiting is er niet aanwezig; de woning wordt daarentegen volledig duurzaam verwarmd met behulp van infraroodpanelen van het Schiedamse bedrijf ThermIQ. Daarnaast kookt het gezin op inductie en gebruiken ze voor warm water een doorstromer. Zonnepanelen staan nog op het verlanglijstje van de familie Bijl.

Warmte weerkaatsende verf

Terwijl er in het 5 verdiepingen tellende huis van 250 m2 altijd iemand thuis is én in de winter de verwarming ook `s nachts aanstaat, komen de totale energiekosten slechts uit op 120 euro per maand. Op dit moment voert het gezin samen met ThermIQ een proef uit, waarbij ze hopen nog meer energiekosten te besparen. Alle ruimten in de woning worden van een speciale deklaag voorzien, die de warmte efficiënter moet verspreiden. Uit de pilot moet blijken of de warmtepanelen op deze manier met minder vermogen af kunnen per maand.

Net als de zon

Infrarood verwarmingspanelen hebben dezelfde verwarmende werking als de zon. De panelen worden aan het plafond bevestigd en wekken infraroodwarmte op met de zogenaamde semiconductor laag, die is aangebracht op de plaat van veiligheidsglas. Door deze laag exact de juiste samenstelling en dikte te geven, stralen zij de juiste dosis infrarood uit. Deze warmtestralen worden vervolgens door de ruimte verspreid en verwarmen direct de objecten en materie in die ruimte.

Voordelen warmtepanelen

Een van de grootste voordelen van infraroodpanelen is misschien wel dat het behoorlijk kan schelen op de energierekening. Daarnaast wordt bij stralingsruimte de hele ruimte onderdeel van het verwarmingssysteem: de muren, vloeren, meubels en zelfs de bewoners absorberen infrarood en stralen dit op hun beurt weer uit. Dit is een groot verschil met de centrale verwarming, die via het opwarmen van de lucht werkt.

Verder is de warmtebehoefte per paneel regelbaar, waardoor consumenten bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een hogere temperatuur in de woonkamer en een lagere temperatuur in de slaapkamer. Radiatoren zijn niet meer nodig en dat bespaart ruimte; daarentegen komt er wel wat aan het plafond. Mochten klanten dat niet zo zien zitten, dan is het ook mogelijk om de panelen aan de muur te bevestigen.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen