Wintertijd = bouwplaatsverlichting aan

Hub Redactie
Hub Redactie
16 oktober 2019
3 min

Aan een bouwlamp worden nogal wat eisen gesteld. In de eerste plaats moet hij de werkplek natuurlijk goed verlichten. Daarnaast moet de lamp gemakkelijk verplaatsbaar zijn, tegen stof en neerslag kunnen, en tegenwoordig zijn duurzaam en energiezuinig ook belangrijke punten. 

Halogeen, xenon en led

Globaal gezien zijn er drie typen bouwplaatsverlichting: halogeen, gasontlading (xenon) en led. Ze doen natuurlijk allemaal waar ze voor bedoeld zijn, maar toch zijn er grote verschillen. Bij een halogeen lamp gaat er stroom door een gloeidraad en waardoor de lamp warm wordt, en dat kost zo`n beetje 90% van de energie. Er is dus veel energie nodig om relatief weinig licht te genereren, en dat is heel inefficiënt. Daarbij komt dat een halogeenlamp een korte levensduur heeft. Na zo`n uur of vijfhonderd is het gedaan. 
Gasontladings- of Xenonlampen zijn al een stukje energiezuiniger dan halogeenverlichting want er gaat minder energie verloren aan warmte. De lichtbron gaat ook langer mee, namelijk zo`n vijfduizend uur.
Maar let op led-bouwplaatsverlichting … . Niet voor niets zijn daar al heel veel bouwbedrijven op overgestapt. Er zijn dan ook legio voordelen te noemen. De diodes in led-verlichting zijn goed bestand zijn tegen trillingen en schokken. Het licht is heel gelijkmatig en rustig, en de lamp zet 90% van de energie om in licht. Dat betekent dat een ledbouwlamp niet heet wordt en dat is een groot voordeel, want bouwlampen worden nogal eens verplaatst om een ander deel van een werkterrein te verlichten. Nog een enorm voordeel is de levensduur. Een led-lamp gaat wel vijftigduizend uur mee. 

Windkracht 6

Bij licht is de kleurtemperatuur belangrijk. Led-verlichting is in verschillende temperatuurkleuren te leveren. Voor het werken in het donker is een hoge kleurtemperatuur nodig. Het licht van de lamp heeft dan de intentie van daglicht. Omdat we daaraan gewend zijn, voelt het werken bij kunstlicht toch bijna natuurlijk aan. Het is niet extra vermoeiend zoals bij andere lichtvormen. Zeker bij het werken met machines is dat een pluspunt. 

Voor een goede algemene verlichting van de bouwplaats op donkere momenten is een lichtmast een handig hulpmiddel. De bouwplaats wordt dan van bovenaf verlicht. Er zijn masten tot wel 17 meter. Vaak zijn ze uit te schuiven en kunnen op verschillende hoogtes worden ingesteld. Een hele hoge mast moet bij een windkracht van 6 worden ingeschoven naar zes meter. Vaste masten compleet met lampen eraan zijn voor grote terreinen en langdurige projecten ideaal. Het voordeel van een losse mast is dat hij gemakkelijk verplaatst kan worden, en dat er op locatie met verschillende configuraties en lampen kan worden gewerkt. 

Voordelen op een rij

Hier en daar is op een bouwplaats vast nog wel een halogeen- of gasontladingsbouwlamp te vinden. Maar over het algemeen wordt er gewerkt bij energiezuinige led bouwverlichting. Voor wie nog niet is overgestapt op led, zijn hier even de grootste voordelen op een rij:

  • energiezuinig
  • prettige verlichting van de werkplek/bouwplaats
  • geen opwarmtijd
  • geen warmteafgifte
  • duurzaam 

Duurzaam is hier op meerdere manieren op te vatten. Met het enorme aantal branduren van een led-lamp hoeft er nauwelijks meer vervangen te worden. Dat scheelt tijd en geld. Maar omdat led zo zuinig brandt en de stroom voor bouwplaatsverlichting vaak met een aggregaat wordt opgewekt, kan dat misschien wel met een lichter type, en is daar minder brandstof voor nodig. Het lijkt duidelijk: op de bouwplaats wint ledverlichting op alle fronten. Hopelijk verdwijnen halogeen- en xenonverlichting daar binnenkort helemaal. 

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen