Vloerisolatie vaak `vergeten`

Hub Redactie
Hub Redactie
04 november 2019
3 min

Bij nieuwbouw wordt de vloer tegenwoordig standaard van goede isolatie voorzien. Maar in veel bestaande woningen is de vloer niet geïsoleerd. Dat komt omdat veel huiseigenaren twijfelen over isolatie door verkeerde aannames en misverstanden. We noemen er een paar.

4 misverstanden

1. Het is duur
Het gekke is dat huiseigenaren de kosten vaak te hoog inschatten. Door de kosten te zien als een investering, en door aanspraak te maken op subsidie valt het in de praktijk bijna altijd mee.  

2. Je verdient het niet terug
De besparingen door isolatie zijn hoog tot zeer hoog. Het rendement van de investering op vloerisolatie is wat minder hoog dan bij spouwmuurisolatie. Dat komt omdat vloerisolatie meer een comfortmaatregel is. De energiebesparing door vloerisolatie is 3 à 4 m3 gas per jaar per m2. De terugverdienperiode komt daarmee op 7 tot 10 jaar uit.

3. Het is veel gedoe
Mensen denken vaak dat er een verbouwing nodig is, of dat isoleren op z`n minst een hoop rommel en gedoe geeft. Feit is dat vloerisolatie binnen een dag klaar kan zijn. Afhankelijk van de situatie wordt de vloer aan de onderkant of geïsoleerd, of wordt het materiaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. 

4. Er is te weinig ruimte onder de vloer
Een werkhoogte van 50 centimeter onder de vloer is nodig om vloerisolatiematerialen in de kruipruimte aan te kunnen brengen. Maar er zijn ook oplossingen voor kruipruimtes die veel minder hoog zijn, en zelfs voor kruipruimtes zonder luik.  

Verkeerde aannames

1. Een keldervloer hoeft niet geïsoleerd te worden
Een keldervloer moet zeker ook geïsoleerd worden. De meeste kelders hebben een raampje voor de ventilatie. Die open verbinding met de buitenlucht zorgt in de winter voor de aanvoer van koude lucht, waardoor de temperatuur flink kan dalen. Dat beïnvloedt de temperatuur op andere plekken onder de vloer. Bij vloerisolatie moet de kelder dus zeker mee geïsoleerd worden. 

2. We hebben vloerverwarming, en dus geen vloerisolatie nodig
Vloerverwarming zorgt voor een warme vloer, maar zonder isolatie gaat er veel warmte verloren. Het verwarmen van een ruimte met vloerverwarming kost zonder vloerisolatie veel meer energie. Een deel van de opgewekte warmte wordt afgegeven aan de ruimte onder de vloer en dat is niet efficiënt. 

3.Isoleren heeft geen zin want er staat water in mijn kruipruimte
Juist bij water in de kruipruimte is vloer- of bodemisolatie verstandig. Het kan de vochtproblemen zelfs oplossen. Er zijn verschillende soorten isolatie die uitstekend geschikt zijn bij water in de kruipruimte. Isolatiechips bijvoorbeeld, die bij een stijgend waterpeil blijven drijven. Ze blijven dan hun isolerende werking houden.

4. Vloerisolatie geeft vochtproblemen
Bij een verkeerde materiaalkeuze of aanbrengwijze kan dat. In iedere woning is de situatie uniek en moet worden nagegaan wat de beste oplossing is. 

Ga in gesprek

Vraag eens of de vloer is geïsoleerd als je als bouwer/aannemer ergens voor een verbouw- of renovatieklus binnen bent. Grote kans dat dat niet het geval is. Ga vervolgens gewoon het gesprek aan. De misverstanden en aannames zijn heel gemakkelijk te weerleggen, en dan blijven er vooral heel veel voordelen over. De meeste huiseigenaren zijn gevoelig voor de twee belangrijkste pluspunten van vloerisolatie, namelijk dat het energie bespaart en dat het bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Ook goede argumenten: de woning krijgt een hoger energielabel en is bij verkoop meer waard, en als klap op de vuurpijl daalt de CO2-uitstoot. Ga dus in gesprek: wie weet wat het oplevert. 

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen