​Vernevelingsdouche ingehaald door de tijd?

Hub Redactie
Hub Redactie
04 oktober 2016
3 min

Over gebrek aan aandacht heeft Nebia niks te klagen. Vorig jaar wist het Amerikaanse bedrijfje nog zonder dat een product klaar was 8559 consumenten zover te krijgen om samen meer dan 3,1 miljoen dollar te investeren in de waterbesparende douchekop. Dankzij de H2 Micro technologie, afkomstig uit de ruimtevaart, maakt Nebia van de waterstraal miljoenen kleine waterdruppels. Deze miljoenen druppels vergroten het oppervlak met een factor 10. Dankzij deze verneveling kun je met 22,7 liter water acht minuten lang douchen. Een besparing van 70% ten opzichte van een gewone douche. De besparing telt ook door in het energieverbruik: minder water betekent minder warmte nodig. Het concept is gebaseerd op bestaande technologie, maar door de knappe koppen van Nebia, waaronder experts in stromingsgedrag, verder uitgewerkt in een complete set voor een vernevelingsdouche. Jammer voor de backers van vorig jaar is wel dat de productie vooruit is geschoven. In augustus heeft Nebia de eerste tooling voor de productie gekregen.

Gezondheidsrisico

Op verschillende internetfora, waaronder Installatieprofs, is al vanaf het begin gewaarschuwd voor het grote risico op legionellabesmetting van dit concept. Nebia heeft dit ontkend, maar de informatie is inmiddels van de website verwijderd. Het risico op legionella neemt echter toe als je water vernevelt. Zeker is dat dit bij dit type douches een punt van aandacht hoort te zijn. Grote spelers in de douchemarkt bevestigen dit. Zij zijn absoluut niet met vernevelingstechnologie bezig omdat ze gezondheid voor waterbesparing laten gaan. Zelfs het verlagen van de druk in de leidingen kan het risico op bacteriële besmettingen doen toenemen, nog afgezien van het feit dat hier de NEN 1006 duidelijke regels over stelt.

Zero emission badkamer

Toch denken fabrikanten dat het waterverbruik nog naar beneden kan. Sanitairfabrikant Grohe kwam onlangs nog samen met keramiekfabrikant Villeroy & Boch in een onderzoek tot de slotsom dat de Zero Emissions badkamer aan van de toekomstige trends zal zijn. Het Zukunftsinstitut in Frankfurt onder leiding van trendwatcher Matthias Horx heeft dit onderzoek uitgevoerd. Steeds meer mensen gaan bij het (ver)bouwen van hun badkamer bewuster om met energiebesparing en andere energie-efficiënte aspecten. Dit bewustzijn zal de komende jaren alleen maar groeien, verwacht de trendwatcher. Grohe spreekt daarom over een toekomstige Zero Emissions badkamer: deze wordt een kleine elektriciteitscentrale op zichzelf. De badkamer fungeert als een warmtewisselaar en zal een waterzuiveringfaciliteit hebben. De badkamer van de toekomst is daardoor niet langer aangesloten op het openbare water- en energienetwerk. Over 20 jaar kan de badkamer duurzaamheid en luxe combineren. Op dit moment weet Grohe het waterverbruik al met 40% te verminderen dankzij onder meer een ecoknop waarmee het waterverbruik kan worden verminder.

Niet 20 jaar wachten

Het Nederlandse Upfall wil die 20 jaar niet afwachten. De bedenker van een heel nieuw shower systeem is recent een pilot gestart samen met een hotel Joure om de reacties van klanten op de Upfall Upcycle shower system te peilen. Ondertussen wordt het innovatieve doucheconcept via installateurs al aan consumenten verkocht. Upfall laat je douchen met 40 liter water per minuut. Een standaard douche levert ongeveer 15 liter water per minuut. Een regendouche verbruikt 40 liter per minuut. Upfall recycelt het water echter en hoeft daardoor per minuut slechts 1 tot 2 liter vers water toe te voegen (Nebia: 2,85 liter per minuut). Het water dat opnieuw wordt gebruikt, wordt gereinigd met microfiltratie en met UV-licht gedesinfecteerd. De besparing: 90% van zowel watergebruik, energiekosten als CO2 uitstoot, aldus René Betgem, uitvinden en eigenaar van Upfall Upcycle shower systems. Het bedrijf is inmiddels toegetreden tot Water Alliance, de business- en kennispool voor innovatieve watertechnologie in Leeuwarden. 

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen