Vakgenoten over inregelen: Dood water

Hub Redactie
Hub Redactie
12 mei 2015
2 min

“De jonge klimaatsystemen worden steeds geavanceerder en maken steeds meer gebruik van verschillende materialen, staal, kunststof, messing, koper enz. Hierdoor kan het water dat door de leidingen en systemen stroomt op de essentiële delen sneller zorgen voor corrosie en beschadigingen.” Meeuwis draait er niet omheen. “De huidige systemen zijn fijngevoeliger voor elementen in het water. De afgegeven rendementen zijn gebaseerd op die uit optimale lab gefabriceerde condities. Met een VI2-35 water kwaliteit en de 2035 norm. In de praktijk heb je deze top watercondities vaak niet. Om maar een voorbeeld te noemen is er vaak meer kalk in het water. De techniek staat niet stil, maar het water wél. Op dit moment is het verwijderen van de lucht uit een installatie het enige waar goed op gelet wordt.”

Dood water

Dat een installatie graag werkt op dood water, is een misverstand. “Zwart stinkend water is helemaal niet goed voor de installatie”, legt Meeuwis uit. “Het corrosie proces is dan vermoedelijk al in gang gezet door o.a. de SRB (Sulfaat reducerende bacterie). SRB voedt zich met sulfaat; een belangrijk bindmiddel in staal. SRB produceert onder meer zwavel gedurende dit proces. En uiteraard ontstaan er problemen in appendages en pompen en kunnen er uiteindelijk lekkages komen in de ketel, radiatoren en buizen.” Daarnaast is het zwarte fenomeen van water ook nog een issue. Dat is bijvoorbeeld magnetiet, een vorm van staal corrosie. Magnetiet gaat zich op vervelende plekken in het systeem, waar een magnetisch functie is ophopen met alle gevolgen van dien.

Spoelen goed uitvoeren

Bij het opleveren van een installatie hoort eigenlijk een juist uitgevoerde reiniging en spoeling. Al is het alleen maar om de vet en olieresten van het installeren, solderen, draadsnijden, zagen en vervuiling uit de bouw te verwijderen. Iedereen kan bedenken wat deze vervuiling kan veroorzaken bij regelkleppen en ventielen. Saes: “Vaak wordt er pas een spoeling uitgevoerd als de installatie al in gebruik is en klachten worden genoemd. Bij het maken van de wateranalyse is het vaak schokkend wat er naar boven komt drijven.”

Vooral bij de lage temperatuursystemen kunnen biologische vervuiling feest vieren. Boven de 70 graden gaat de biologische vervuiling wel dood, maar met lage temperaturen krijgen ze de ruimte om te groeien. De chemische kennis ontbreekt bij een installateur, wat te begrijpen is, aangezien het niet te doen om dat naast alle nieuwe technieken óók nog erbij te pakken. Wat alleen opvalt, is dat het hele stuk waterbehandeling bijna niet of nauwelijks omschreven wordt. Om een voorbeeld te noemen: Het nieuwe handboek Klimaatbeheersing 1 Warmtetechnieken dat vorig jaar is verschenen, ontbreekt waterbehandeling in zijn geheel. Gelukkig heeft Spirotech ervoor gezorgd dat het in de nieuwe editie wél wordt toegevoegd.

Eerder verschenen artikelen over optimaal inregelen

Column: Optimaal inregelen: vakgenoten aan het woord

Interview: Binnenklimaat optimalisatie

Interview: Vernieuwing van kennis

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen