Tien procent Nederlandse huishoudens wil zonne-energie

Hub Redactie
Hub Redactie
15 juli 2014
2 min

Inzicht in zonnepanelen

Toch kunnen consumenten vaak niet goed inschatten hoe duur zonnepanelen zijn. Veertig procent van hen overschat deze kosten, en nog eens veertig procent schat de kosten te laag in. Ongeveer twee derde van de mensen die van plan zijn zonnepanelen te kopen, wil daarom eerst meer informatie over de aanschafprijs, opbrengst en terugverdientijd van zonnepanelen.

Een zonnepanelensysteem van zes panelen kost momenteel inclusief omvormer en installatie ongeveer 2.900 euro. De jaarlijkse opbrengst is bijna 1.300 kWh elektriciteit, ofwel 300 euro bij de huidige stroomprijs.

Het overgrote deel van de zonnestroomsystemen in Nederland functioneert goed tot zeer goed, met een gemiddelde opbrengst van 33.4 kWh per kWp geïnstalleerde panelen, in één week. Dit blijkt uit de actie `Tel de Zon` waarbij bezitters van zonnepanelen tijdens de Solar Days (12 tot 18 mei) bijhielden hoeveel zonnestroom hun systeem opwekte. Het aantal locaties waar zonnestroom wordt geproduceerd is flink toegenomen van 38.000 naar 185.00 locaties. Volgens netbeheer Nederland komt dit onder meer door investeringen in de agrarische sector en collectieve projecten met zonne-energie. In totaal was hierdoor ruim 750 megawatt aangemeld bij netbeheerders. In 2013 lag dat getal nog op 590 megawatt.

Meer huishoudens

Op dit moment heeft naar eigen zeggen zeven procent van de huishoudens in Nederland zonnepanelen. Vijf jaar geleden had naar schatting één tot twee procent van de huishoudens zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn niet alleen meer verkrijgbaar in zwart of blauw: er komen steeds meer kleuren op de markt die dezelfde opbrengst genereren. Het is dus geen wonder dat steeds meer consumenten kiezen voor vakkundige installatie van zonnepanelen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen