Thuisbatterij: hoe werkt handelen in energie?

thuisbatterij
Kees Krick
15 maart 2024
3 min

Waar thuisbatterijen oorspronkelijk bedoeld zijn als handig hulpmiddel om overtollige zonnestroom tijdelijk in te bewaren, blijkt dat er nog veel meer mogelijk is met een thuisaccu. Want door deze strategisch te laden en te ontladen, kan er flink op stroomkosten bespaard en zelfs geld mee verdiend worden. Hoe gaat dit in zijn werk en wat heb je ervoor nodig?

De stroomtarieven op de energiemarkt kunnen nogal fluctueren gedurende de dag. Daarom loont het om stroom in te kopen op momenten dat het tarief laag is, om dit vervolgens samen met een eventueel overschot aan zonnestroom weer aan het net te leveren zodra de tarieven een stuk hoger liggen. Slim inkopen en verkopen en dus het handelen in stroom, levert onder de streep best veel geld op en verkort daarmee de terugverdientijd van de thuisaccu.

Dynamisch contract

Maar natuurlijk wil je niet de hele dag met een telefoon in je hand de stroomtarieven in de gaten houden en op basis hiervan continu de thuisaccu aansturen. Dat hoeft gelukkig ook niet, want er is slimme software bedacht die het hele proces automatiseert. Zo verandert de thuisaccu steeds meer in een slimme stroombuffer.

Allereerst is het nodig om een dynamisch energiecontract af te sluiten, zodat je van de per uur of zelfs per kwartier wisselende stroomtarieven kan profiteren. Aanvullend is een zogeheten Energie Management Systeem (EMS) nodig om de thuisaccu slim aan te sturen. Dit is software die via een uitgekiend algoritme van moment tot moment bepaalt welke actie het beste kan worden ondernomen: stroom inkopen, of juist verkopen.

Stroom verhandelen

Hoe dat algoritme precies werkt verschilt per leverancier. Er wordt hierbij onder meer gekeken naar factoren als de weersverwachting, de verwachte opbrengst van de zonnepanelen en uiteraard worden de stroomprijzen nauwlettend in de gaten gehouden. Ook worden je verbruiksgegevens bestudeerd om te achterhalen wanneer er bewoners aanwezig zijn en wat het verloop van het stroomverbruik is over de dagen.

Door al deze gegevens te analyseren kan een EMS bepalen wat het slimste is om te doen: de eigen zonnestroom meteen verkopen, of opslaan in de thuisaccu om dit later te verkopen of zelf te verbruiken. Of juist goedkope stroom inkopen en dit in de thuisbatterij bewaren tot je het nodig hebt of het later tegen een hogere prijs weer verkopen.

Ingebouwd of losse module

De kern is dus vooral dat het algoritme telkens stroom voor een zo laag mogelijk tarief probeert in te kopen, om dit vervolgens voor het hoogste tarief weer te verkopen. Hierbij uiteraard rekening houdend met het eigen stroomverbruik. Daarmee speelt een EMS een cruciale rol bij thuisaccu’s.

Er bestaan thuisbatterijen waarin deze functionaliteit standaard zit ingebouwd, zoals bij modellen van Kiwatt, Bliq en de Sessy van Charged. Daardoor kan een klant (in combinatie met een dynamisch energiecontract) meteen aan de slag. Heeft de thuisbatterij zelf geen EMS, dan is een losse module zoals die van Bliq een optie. Deze module prik je op de P1-poort van de digitale of slimme energiemeter, of je gebruikt een actieve P1-splitter mocht die poort al bezet zijn. Vervolgens verbind je de EMS-module via een standaard netwerkkabel (UTP-kabel) met de omvormer.

Compatibiliteit

Bij een losse EMS-module is het essentieel dat je als installateur nagaat dat alles compatibel is. Want thuisbatterij en losse EMS-module moeten naadloos met elkaar samenwerken, zonder storingen te veroorzaken of verlies van functionaliteit. Verder is het belangrijk om met de klant te bespreken met welke energieleveranciers de thuisbatterij of de EMS-module overweg kan. In de praktijk zijn best veel combinaties van batterij, EMS en energieleverancier mogelijk en er komen er nog steeds bij, al is het zeker niet zo dat alles met alles werkt.

Maandabonnement

Wijs je klant er vooral nog even op dat vaak een maandabonnement van een euro of zeven nodig is om daadwerkelijk in stroom te kunnen handelen. Die kosten worden onder andere gerekend omdat het algoritme doorlopend moet worden bijgesteld om actueel te blijven en mogelijk vanwege een mobiele dataverbinding (SIM-kaart) die nodig is vanwege de slimme aansturing van de batterij. Wees gerust, de opbrengst van de energiehandel komt wel volledig bij jouw klant terecht.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen