Thermisch opslagsysteem Ecovat binnenkort operationeel

Hub Redactie
Hub Redactie
03 september 2015
2 min

Het gepatenteerde energieopslagsysteem komt uit de koker van Aris de Groot, ontwikkelaar van duurzaam vastgoed in Uden. Het systeem is gebaseerd op een vat-in-vat principe. In de betonnen (dubbelwandige) wanddelen zijn leidingen opgenomen voor de energie-uitwisseling. De onderscheidende segmenten in het vat kunnen op verschillende temperaturen worden geladen en ontladen.  

Bij het Ecovat wordt geen water uit het vat verpompt. Dat maakt het systeem niet alleen goedkoper in gebruik, maar ook efficiënter. Volgens Aris de Groot ontleent het Ecovat zijn efficiëntie vooral aan zijn grootte. In een half jaar tijd zou de temperatuur van het water in het vat gemiddeld met slechts 10 procent dalen. Het vat maakt gebruik van de natuurlijke gelaagdheid van water. Deze zogeheten stratificatie ontstaat doordat warmer water lichter in gewicht is en daardoor opstijgt. De verschillende temperatuurlagen mengen zich daarbij niet.

De Groot: “Bestaande systemen voor thermische opslag gebruiken energie om het water in en uit het vat te verpompen. Maar dat verstoort de gelaagdheid. Het water mengt zich waardoor een gemiddelde lagere temperatuur in het vat ontstaat.”

Thermocline

Bij het Ecovat principe wordt géén water uit het vat gepompt. Het water blijft op zijn plek, maar de energie in het vat wordt uitgewisseld via het slangenstelsel dat zich bevindt tussen het binnen- en buitenvat. De warmte-uitwisseling gebeurt op een manier die de natuurlijke stratificatie niet verstoort, waardoor veel meer energie blijft behouden.

Voor beheerders van warmtenetten biedt het opslagsysteem leveringszekerheid op die momenten dat anders conventionele warmte aan het net toegevoegd zou moeten worden om aan de warmtevraag van de gebruikers te kunnen voldoen. Het Ecovat opslagsysteem kan dicht bij de gebruikers onzichtbaar in de bodem worden aangebracht. Boven op het systeem kunnen gewoon andere voorzieningen komen zoals parkeerplaatsen of groenvoorzieningen.

Volgens berekeningen levert een vat met een inhoud van 18.500 m3 een
jaar lang warmte voor 200 tot 300 woningen, afhankelijk van de isolatiegraad
van de woningen.

Living lab

Ecovat bevindt zich feitelijk nog in de ontwikkelfase. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de proefopstelling in Uden die tevens als `Living Lab` zal functioneren. Het prototype bestaat uit een 1.500m. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen