Stucen met leem, duurzaam en trendy

Hub Redactie
Hub Redactie
21 juni 2018
3 min
Leem als wandafwerking krimpt nauwelijks, is geluidsabsorberend, houdt warmte vast en reguleert vocht waarmee het gunstig is voor het binnenklimaat. Het houdt de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte constant op het niveau van zo`n 50%. 

Zonnige uitstraling 

En dan is er de uitstraling nog, niet onbelangrijk omdat stucwerk altijd zichtwerk is. Een wand met leem doet warm aan, veel mensen krijgen er een vakantiegevoel van omdat het vaak in warme landen wordt toegepast. Maar in Nederland kan het ook prima toegepast worden. Steeds meer woningeigenaren kiezen voor leem op de wanden, maar ook in kantoorruimtes is het een uniek gezicht. Leem wordt al honderden jaren gebruikt als wandafwerking. Het is geschikt voor zowel binnen als buiten. De afwerkingskleur kan verschillen, en hangt af van de precieze samenstelling van het mengsel. Het zal altijd een aardetint hebben, variërend van geelbruin tot roodbruin. Leem als finish op binnenwanden kan mooi gecombineerd worden met wandverwarming, want het heeft de eigenschap dat het warmte zowel goed opslaat als afgeeft. Bij temperatuurverschillen past het zich automatisch aan. Met wandverwarming in een wand met een leemafwerking kun je in de winter een woning goed verwarmen. In de zomer kan er koud water door de buizen gestuurd worden en zullen de wanden een prettig soort koelte uitademen. Het past helemaal in de trend van natuurlijk en duurzaam, met oog voor comfort.

Pas op met vocht 

Leem kan veel vocht opnemen maar het kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Buitenmuren stucen met leem kan prima, maar dan zijn er dus wel wat punten om op te letten. Zo moet er een strook ander materiaal – bijvoorbeeld baksteen – tussen de grond en de leemlaag zitten. Leem vanaf de grond is funest in verband met optrekkend vocht. Er is een afdak of overstek nodig boven de lemen buitenmuur, ook weer met het oog op vocht. Het is ook nodig om de leemlaag te impregneren met een middel dat vocht weert, maar wel dampdoorlatend is. Het is aan te raden om buitenmuren met een leemlaag regelmatig te controleren en waar nodig bij te werken. Leem gaat in het Nederlandse klimaat over het algemeen niet zo lang mee als is een warm en droog land. Leem in de badkamer is een beetje hetzelfde verhaal. Werk er geen wanden of delen van wanden mee af die direct in aanraking komen met water. Op de andere badkamerwanden kan leem wel worden toegepast. 

Anti-allergisch 

In leem zitten alleen natuurlijke bestanddelen, waaronder klei, zand, mineralen, zuurstof, slibdeeltjes en soms stro. Het bevat geen schadelijke stoffen en het is daarom heel geschikt voor mensen die allergisch zijn. Leem zorgt ervoor dat schimmels en huisstofmijt geen (of in elk geval veel minder) kans krijgen. Om de eigenschappen van leem goed tot hun recht te laten komen moet de leemlaag minimaal een  centimeter dik zijn, maar er zijn ook stukadoors die uitgaan van drie centimeter. Tot slot nog één fijn pluspunt van leem: in het geval van een kleine beschadiging is het heel gemakkelijk bij te werken. 

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen