Stikstofuitspraak RvS ‘lichtpuntje’ voor de bouw

Hub Redactie
Hub Redactie
05 april 2023
3 min

De bouwsector ziet de nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State als een “lichtpuntje in het slepende stikstofdossier”. De hoogste algemene bestuursrechter van het land oordeelde dat de grens van 25 kilometer waarover de stikstofneerslag van een individueel project berekend wordt in orde is. “Dit betekent dat hiermee na jaren wachten aangetoond is wat wél kan”, oordeelt de nieuwe voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland, Arno Visser.

Al jarenlang loopt de discussie over de grootte van de cirkel waarbinnen gekeken moet worden naar de effecten van stikstofneerslag bij nieuwe bouwprojecten. De Raad van State concludeerde vandaag dat de huidige grens van 25 kilometer waarmee nu wordt gerekend kan blijven bestaan.

“Lopende en nieuwe bouwprojecten hoeven door de uitspraak geen nieuwe vertraging op te lopen”, vervolgt Visser in een eerste reactie op de uitspraak. Bouwbedrijven zijn ook opgelucht dat het rekenmodel voor de stikstofimpact van projecten niet aangepast hoeft te worden van de Raad van State.

Maar de stikstofproblemen zijn nog niet voorbij voor de bouwsector, die vreest voor te weinig ruimte om stikstof uit te mogen stoten tijdens de bouw van huizen, kantoorpanden of wegen. Bouwend Nederland roept het kabinet daarom op snel door te pakken om voldoende stikstofruimte vrij te maken voor “zowel natuurherstel, bouw als economie”.

Verbinding A15

De uitspraak van vandaag gaat over de aansluiting van snelweg A15 op de A12 bij Arnhem, een zaak die al jaren voortsleept. De aanleg en het gebruik van het nieuwe stuk snelweg veroorzaken stikstofneerslag in natuur die toch al zwaar overbelast is. Een deel daarvan slaat neer binnen een straal van 25 kilometer. Om die stikstofneerslag te compenseren zijn al meerdere boerderijen opgekocht.

Maar ook verder weg komt stikstof in de natuur terecht, maar daar is geen compensatie voor geregeld. Dat hoeft niet vanwege de rekengrens die door het vorige kabinet is ingevoerd. Die schrijft voor dat alleen de gevolgen voor beschermde natuur binnen een straal van 25 kilometer onderzocht en gecompenseerd hoeven te worden. De Raad van State vindt dat die rekengrens “aanvaardbaar” is.

Of de verbinding tussen snelweg A12 en A15 bij Arnhem kan doorgaan is nog niet duidelijk. De Raad van State doet daar later definitief uitspraak over. De uitsp[raak van vandaag was een zogenoemd tussenvonnis.

Milieuorganisaties verbaasd

Milieuorganisaties hadden niet verwacht dat de Raad van State (RvS) de stikstofberekening van de overheid goed zou keuren. Zij vonden de grens van 25 kilometer voor de stikstofuitstoot te laag, omdat stikstof volgens hen over een veel groter gebied neerslaat. Maar de hoogste bestuursrechter stelde woensdag dat een grens stellen van 25 kilometer op dit moment het meest betrouwbaar is. Daarbuiten is de neergeslagen stikstof niet makkelijk meer terug te linken aan de bron, aldus de RvS.

Mobilisation for the Environment (MOB) was een van de bezwaarmakers tegen de grens van 25 kilometer. De stichting behaalde eerder meerdere juridische overwinningen in het stikstofdossier. Voorzitter Johan Vollenbroek zegt de uitspraak van de rechter nog goed te bestuderen.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen