Smart grids helpen bij zelfvoorziening en verduurzaming

Hub Redactie
Hub Redactie
25 juli 2014
2 min

Decentrale energieopwekking

Veel consumenten en bedrijven willen zoveel mogelijk bezuinigen en tegelijkertijd bijdragen aan het milieu door hun energiegebruik opnieuw in te richten Zo ontstaan er door het gehele land duurzaamheidprojecten die gebruik maken van eigen energieopwekking en -deling met de techniek van smart grids. Op die manier kan men lokaal elkaar en de wijk van energie voorzien. Dit wordt ook wel `decentrale energieopwekking` genoemd.

Smart grids helpen bij zelfvoorziening en verduurzaming

Belangrijk voor het goed functioneren van een intelligent net is dat vraag en aanbod van energie goed op elkaar afgestemd worden. In eerste instantie was een smart grid voornamelijk bedoeld om zogenaamde overbelasting van lokale netten tegen te gaan. Dit door de aangesloten apparaten beter te laten reageren op de piekvraag in de lokale netten en meer gebruik te maken van de dalmomenten in de vraag om energie. Nu blijken smart grids echter ook goed inzetbaar voor lokale energieopwekkingprojecten en om verdere verduurzaming tot stand te brengen, door bijvoorbeeld een teveel aan energie uit zon of wind bij de ene gebruiker door te sluizen naar een andere gebruiker.

Niet het wiel opnieuw uitvinden

Netbeheer Nederland heeft nu een kaart gemaakt op hun website waarop 31 succesvolle proeftuinen/projecten staan, die met smart grids werken. Naast de kaart is er een waaier met daarop meer technische informatie en achtgrond over de afzonderlijke projecten. Op die manier hoeven nieuwe duurzame initiatieven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Door te zien wat de best practices zijn en van de eerdere ervaringen te leren, kunnen valkuilen omzeild worden en kan er weer verdere verbetering van de bestaande technologie bereikt worden.

Ook voor de installatiebranche is dit een mooie kans om te zien waar er nog kansen liggen op de markt van smart grids en decentrale energieopwekking. Tegen welke problemen lopen dergelijk projecten aan en waar valt nog winst te behalen? Hoe kan de installatiebranche daarop inspelen met nieuwe producten en diensten? Door deze vragen te stellen en de antwoorden klaar te hebben, kunnen installateurs een geheel eigen bijdragen leveren aan een schonere, leefbare toekomst.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen