Nederlanders willen niet extra betalen voor duurzame energie

Hub Redactie
Hub Redactie
11 juli 2023
2 min

Ruim 40 procent van de Nederlanders is niet bereid om ook maar een cent extra uit te geven voor een duurzaam energiecontract. Dit blijkt uit onderzoek van energievergelijk.nl onder 1.055 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard.

34 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze prijs belangrijker vinden dan duurzaamheid bij het kiezen van een energieleverancier. Een magere 19,6 procent kiest duurzaamheid als belangrijkste factor. 46,4 procent ziet prijs en duurzaamheid als gelijkwaardige overwegingen bij het kiezen van een energieleverancier.

De bereidheid om extra te betalen voor duurzame energie is echter opvallend laag, wat suggereert dat veel Nederlanders economische belangen voorop stellen boven milieubewuste keuzes.

Portemonnee boven milieu

44,3 procent van de Nederlanders is niet bereid om extra te betalen voor een energiecontract als in ruil daarvoor de geleverde energie duurzaam is, bijvoorbeeld wind- of zonnestroom met CO2-gecompenseerd gas.

Slechts 5,9 procent van de respondenten is bereid om 10 euro of meer per maand extra te betalen voor duurzame stroom (en gas). De meerderheid van degenen die bereid zijn extra te betalen (29,4 procent), zou tussen de 1 en 5 euro extra per maand uitgeven. 4,5 procent weet het niet.

“Als het op de daadwerkelijke euro’s en het milieu aankomt, houdt de Nederlander de hand op de knip”, stelt energiedeskundige Koen Kuijper.

Generatiekloof

Toch zijn er wel grote verschillen merkbaar tussen leeftijdsgroepen, blijkt uit het onderzoek. Jongere respondenten (onder de 30 jaar) blijken het meest bereid om de portemonnee open te trekken voor duurzaamheid, met 62,9 procent die aangeeft bereid is maandelijks meer te betalen. Ongeveer 12,4 procent zou er zelfs 10 euro of meer per maand voor over hebben.

In de leeftijdsgroep 40-49 jaar zijn Nederlanders het minst geneigd om extra te betalen voor duurzaamheid. De meerderheid van deze groep, zo’n 56 procent, houdt liever geld op zak in plaats van extra te betalen voor een groen contract. Slechts 38,9 procent is bereid in de buidel te tasten, hoewel de meesten hier maximaal 5 euro per maand voor over hebben.

“De bevindingen van het onderzoek suggereren een generatiekloof in houdingen ten opzichte van duurzaamheid en de bereidheid om de kosten hiervan te dragen”, aldus Kuijper.

‘Echt’ duurzaam

Volgens energievergelijk.nl (https://www.energievergelijk.nl/) is een energieleverancier pas echt duurzaam als deze groene stroom levert van Nederlandse bodem en deze elektriciteit direct bij de bron inkoopt. Dus niet via groene stroom certificaten. Daarnaast voorziet een duurzaam energiebedrijf in de levering van CO2-gecompenseerd aardgas. Dit is gas waarvan de CO2-uitstoot na verbranding wordt gecompenseerd, bijvoorbeeld met het planten van bomen.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen