Rolsteigers: tien tips om risico’s te voorkomen

rolsteiger
Marion de Graaff
25 september 2024
3 min

In de bouw, maar ook in de installatietechniek, is werken op hoogte vaak nodig. Een trap of een ladder biedt soms uitkomst, maar in het kader van de veiligheid is een steiger een betere keuze. Die geeft meer bewegingsvrijheid en bovendien heb je je handen vrij.

Een rolsteiger heeft nog extra voordelen: hij is snel op te bouwen, soms zelfs door één persoon. En staat hij eenmaal, dan is hij in z’n geheel te verplaatsen. Ze worden dan ook vaak gebruikt, maar het is wel belangrijk om de veiligheidsvoorschriften na te leven.
Hier volgen tien tips om risico’s met rolsteigers te voorkomen.

1. Zorg ervoor dat degenen die rolsteigers monteren en verplaatsen daarvoor opgeleid zijn. Er zijn meerdere organisaties die trainingen verzorgen, waaronder Bouwradius.

2. Controleer voorafgaand aan het opbouwen of alle onderdelen er zijn en of ze in goede staat zijn. Ga na of er schade is in de vorm van scheurtjes of een lasnaad die iets wijkt. Constateer je een afwijking, vervang dat onderdeel dan. Begin daarna aan de opbouw van de rolsteiger.

3. Bouw de steiger op aan de hand van de handleiding van de fabrikant. Ook leveren fabrikanten tegenwoordig montageleuningen mee: gebruik die!

4. Een steiger kan alleen stabiel staan als de poten/wielen op egale ondergrond staan. Dat is buiten niet altijd vanzelfsprekend. Veel rolsteigers zijn voorzien van instelbare wielen. Zijn ze niet instelbaar en is de ondergrond niet stevig en/of niet vlak? Schuif dan planken/tegels/klossen onder de wielen voor de stevigheid, en om ze op exact dezelfde hoogte te brengen. Gebruik daarbij een waterpas.

5. Pas op als de metalen rolsteiger op een plek komt te staan waar met ongeïsoleerde elektrische leidingen wordt gewerkt! Isoleer de leidingen, of kies voor een rolsteiger gemaakt van glasvezel.

6. Houd je aan de NEN-EN 1004-1:2020. De belangrijkste punten daaruit:
– Elke rolsteiger met geprefabriceerde onderdelen tot 12 meter valt onder deze norm, dus ook kamersteigers en vouwsteigers onder de 2,50 meter. 
– De maximale afstand van de grond tot het eerste platform is 3,40 meter. 
– De maximale afstand tussen platforms in de rolsteiger is 2,25 meter. 
– Elk platform moet aan twee kanten voorzien zijn van opwaaibeveiliging met windhaken. 
– Elke rolsteiger moet uitgerust zijn met vier stabilisatoren. 
– Zorg al bij de opbouw voor een leuning op knie- en heuphoogte aan iedere zijde. 

Tot slot nog wat open deuren

7. Verplaats een rolsteiger nooit als er iemand op staat. Zorg ook dat er geen materialen (gereedschappen, elektrische machines met de stekker in het stopcontact, open verfbussen, klein materiaal zoals schroeven, etc.) los op liggen.

8. Zet de wielen van de rolsteiger altijd op de rem na de opbouw en na een verplaatsing, en controleer of de steiger waterpas staat.

9. Beklim de steiger nooit vanaf de buitenkant. Gebruik de luiken in de werkvloeren om een niveau hoger te komen.

10. Werk altijd binnen de omtrek van de rolsteiger. Ga dus niet de buiten/zijkant hangen om toch ergens bij te kunnen: verplaats dan de rolsteiger. En klim ook niet op de bovenste leuning om wat hoger te kunnen komen: bouw dan een extra deel op.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen