​Renoveren van traditionele vlambuizen wordt kinderspel

Hub Redactie
Hub Redactie
02 november 2016
1 min

Als installateur kom je, vooral bij renovaties, veelvuldig traditionele vlambuizen tegen. Deze werden lange tijd gebruikt als goedkoper alternatief voor stalen buizen in schroefdraadkwaliteit. Je komt ze vaak tegen bij verwarmings- en koelsystemen maar ook in persluchtsystemen, ketelinstallaties en installaties voor technische gassen.

Renoveren wordt gemakkelijk

Aan omslachtige werkzaamheden komt nu een einde. Viega: “Bij de renovatie van deze installaties is het lassen een kostbare, tijdrovende en gevaarlijke zaak. Bovendien is het lassen niet het specialisme van de installateur.” Daar komt bovenop dat speciale draadfittingen door de geringe wanddikte van de vlambuis lastig of niet te realiseren zijn. “De speciale Megapress-vlambuisaansluiting biedt dan uitkomst,” legt Viega uit. “Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Megapress-overgangsstukken met buitendraad en 1½ inch en 2 inch Megapress-verloopsok.”

Buis- en draadovergang

“De nieuwste uitbreiding op het Megapress-programma wordt geleverd met buis- en draadovergang en laat zich even snel en simpel verwerken net als andere Viega fittingen. Er kan dan ook gebruik worden gemaakt van het vertrouwde gereedschap. De bestaande 1½- en 2-inch persringen zijn hiervoor voldoende. Voor de diameter 57,0 mm / 60,3 mm kan gebruik worden gemaakt van de 2-inch persring en voor de diameter 44,5 mm / 48,3 mm van de 1 ½-inch persring.” De manier 

van werken blijft hetzelfde: afkorten, ontbramen, insteekdiepte markeren, insteken en persen. Vergeet daarbij niet de controlesticker te verwijderen zodat duidelijk is dat de fitting is geperst.

Net als andere Megapress-fittingen is ook de vlambuisaansluiting voorzien van zink-nikkel-coating: daarmee is de corrosiebestendigheid van de fitting gegarandeerd. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen