Provincie Zuid-Holland wil grond langs snelwegen vol leggen met zonnepanelen

Installatie
27 juni 2024 | 3 minuten leestijd

Samen met Rijkswaterstaat, de energieregio’s en gemeenten onderzoekt de provincie Zuid-Holland of er geschikte locaties zijn voor zonnepanelen langs de snelweg A12 in Zuid-Holland. Gronden langs snelwegen van Rijkswaterstaat en worden nu vaak niet gebruikt. Op 25 juni werd daarom een intentieverklaring ondertekend om uit te werken of langs snelwegen zonne-energie opgewekt kan worden.

Berend Potjer (gedeputeerde energie) is blij dat grond langs de snelwegen gebruikt gaat worden voor de opwek van duurzame energie: “Op deze manier maken wij goed gebruik van onbenutte ruimte en geven wij als overheden het goede voorbeeld. Ook gaan wij verkennen hoe wij kunnen zorgen dat de omwonenden meeprofiteren.”

Het initiatief is onderdeel van het landelijke programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER), waarbij de overheid grond beschikbaar stelt voor energieprojecten. Langs de A12, van Den Haag tot aan de provinciegrens in Woerden, is ongeveer 45 kilometer beschikbaar om mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Ook de A13 bij Delft is geschikt voor dit doel.

Omwonenden profiteren mee

Vorig najaar is een eerste onderzoek gestart naar de beschikbare ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Langs de A12 is ruimte gevonden. Met deze intentieverklaring is afgesproken deze verder uit te werken waar de zonnepanelen precies kunnen komen, hoe ze in het landschap passen en of het project financieel haalbaar is.

In de volgende fase – waarschijnlijk medio 2025 – worden ook omwonenden geïnformeerd en worden ze betrokken bij de plannen. Ook wordt bekeken of mensen in de buurt financieel kunnen meeprofiteren of mede-eigenaar kan worden.

Gezamenlijk project

Het OER-project A12 Zuid-Holland is een samenwerking tussen de gemeenten Den Haag, Delft (A13), Zoetermeer, Lansingerland, Zuidplas, Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk, de provincie Zuid-Holland, de RES-regio’s Rotterdam Den Haag en Midden-Holland, ProRail en Rijkswaterstaat-regio West-Nederland-Zuid (WNZ). Verder zijn Rijkswaterstaat (RWS), Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) betrokken.

In Nederland zijn maatregelen afgesproken in het Klimaatakkoord, om de CO2-uitstoot sterk te verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95%. Lokale overheden hebben in de energieregio’s (RES-regio’s) beloofd om zelf ook duurzame energie op te wekken. Tegelijk is er in Zuid-Holland weinig ruimte voor grootschalige opwek. De Rijksoverheid kan helpen door rijksgronden langs de snelweg beschikbaar te stellen. Dit is het OER-programma.

Gerelateerde artikelen