Prefab dakelement met geïntegreerde koudebrugonderbreking verkort bouwtijd

Hub Redactie
Hub Redactie
07 januari 2019
3 min
“Het dakelement neemt aannemers werk uit handen: zij hoeven niet meer zelf een koudebrugonderbreking en dakopstanden te plaatsen. Dat scheelt arbeid en tijd”, licht Gerrit Kerkdijk, directeur van DNN Groep toe. Door prefabricage is de kwaliteit van de isolatie en dampdichting eveneens beter dan op de bouw. “We hebben in onze fabriek geen last van vocht en wind, waardoor de verlijming van isolatieplaten en dampremmende folie vrijwel perfect is.”

Industriële oplossing

DNN Groep ontwikkelde het dakelement in samenwerking met ontwikkelende aannemer Roosdom Tijhuis en met Xella Nederland. Erik Nijzink, hoofd inkoop & toelevering van Roosdom Tijhuis: “Met het prefab dakelement van DNN Groep hebben wij als prefab bouwer nu ook een industriële oplossing voor de uitbouw van woningen.” Han den Hartog, marketing manager Xella Noordwest-Europa van Xella vult aan: “Daarmee helpen wij opdrachtgevers en aannemers om in tijden van arbeidstekorten de ambitieuze doelstellingen op het gebied van bouwvolume en energieprestatie mogelijk te maken. Ketensamenwerking en innovatie zijn hiervoor noodzakelijk en dit product is een voorbeeld van beiden.”

Sneller beginnen met afbouw

Naast Roosdom Tijhuis passen ook de noordelijke vestigingen van VolkerWessels, Dura Vermeer en Nijhuis Bouw de innovatieve dakelementen toe. Aannemers hebben dankzij het dakelement woningen eerder wind- en waterdicht en kunnen daardoor sneller beginnen met afbouw. “Om woningen dicht te maken was een reeks handelingen op de bouwplaats nodig: de cascobouwer maakte een koudebrugonderbreking op de kanaalplaatvloer, de timmerman plaatste de dakopstanden van de buitenranden en tenslotte brachten wij de isolatie en dakbedekking aan”, legt Kerkdijk uit. “Dankzij het prefab dakelement, waarin de koudebrugonderbreking en de dakopstanden al zijn aangebracht, reduceren we die reeks tot slechts een enkele handeling: de plaatsing van het dakelement. Dit scheelt de aannemer tijd en arbeid. Wij hoeven alleen nog terug te komen voor de afwerking.”

Ytong koudebrugonderbreker

Het dakelement is opgebouwd uit diverse materialen, bijeengehouden door een stalen draagconstructie. De onderste laag is een dampremmende folie (0,2 mm), daarbovenop ligt een isolatiepakket van EPS of PIR (RC=0,6) en een Ytong koudebrugonderbreking en hierop wordt een dakbedekking aangebracht. Standaard wordt gewerkt met EPDM, maar dit kan naar wens van de opdrachtgever ook een ander dakbedekkingsmateriaal zijn. De dakelementen worden door DNN Groep op maat gemaakt, afhankelijk van de gewenste beukmaat van de woning en diepte van de uitbouw.
De Ytong koudebrugonderbreker van Xella in het element wordt tegen de isolatie van het binnenspouwblad geplaatst en voorkomt daarmee dat vocht en schimmelvorming een kans krijgen. De dakdekkersorganisatie koos voor Ytong na een vooronderzoek en succesvol pilotproject met vier woningen van aannemer Roosdom Tijhuis. Kerkdijk: “Ytong cellenbeton is een betaalbare en effectieve koudebrugonderbreker. Daarnaast is Xella flexibel: zij maken standaard Ytong blokken van 500 mm hoog bij 3000 mm breed, maar produceren voor ons Solvena dakelement Ytong in elk gewenst formaat, mits we een minimaal volume afnemen. De gangbare hoogte van de blokken is op dit moment 410 mm.”

Ook voor renovatie?

DNN Groep blijft het dakelement doorontwikkelen. “We werken aan nog betere detaillering en onderzoeken of het element ook toepasbaar is voor renovatie. In een bestaande situatie is sprake van een minder vaste maatvoering. Daar moeten we een universele oplossing voor bedenken. Voor bijvoorbeeld NOM (Nul Op de Meter)-woningen, waarbij de gevels worden vervangen, is ons element mogelijk al toepasbaar omdat er dan eigenlijk sprake is van een nieuwbouwsituatie.”

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen