Plassen en handen wassen

Hub Redactie
Hub Redactie
24 januari 2019
3 min

Dat er op een Nederlandse bouwplaats een toiletvoorziening aanwezig moet zijn, is bij de wet geregeld. Dat geldt al zodra er meer dan één werknemer is. Hoeveel toiletten er dan precies verplicht zijn, is niet zo duidelijk omschreven. Meestal wordt de vuistregel van één toilet op vijftien werknemers gehanteerd, maar die verhouding is ook wel eens anders. Is er minder gelegenheid, dan is de kans groter dat iemand toch eens een muurtje of een boom opzoekt. Niet fris, en geen gezicht voor passanten in de buurt van de bouwplaats. 

Tijdelijk toilet 

Toiletten, maar ook plaszuilen of urinoirs, zijn gelukkig te huur voor een tijdelijke periode. Ze worden met een vrachtwagen gebracht, neergezet, en desgewenst op regelmatige basis schoongemaakt dan wel omgewisseld. Het eenvoudigste type wc-unit bestaat uit een zitting boven een open tank, maar er zijn ook modellen met een afgesloten tank met biologisch afbreekbaar spoelmiddel. Met zo`n `plee` is het plassen (plus de grote boodschap, die de meesten overigens voor thuis bewaren) in elk geval geregeld, maar daarmee zijn de handen nog niet gewassen. Ook daarin voorzien verhuurders van tijdelijk sanitair. Losse handenwas-stations bieden uitkomst, maar er zijn ook geavanceerde oplossingen die verschillende functies combineren. 

Drie plaspauzes per persoon 

Beeld: Pixabay

Niet alleen hygiëne maar ook economie speelt een rol bij het plaatsen van mobiel sanitair. Reken maar uit. Uitgaande van drie sanitaire stops op een dag, die ieder tien minuten duren omdat er heen en weer gelopen moet worden naar een plek buiten de bouwplaats, gaat er per werknemer een half uur verloren. Met een plee op locatie duren de drie plaspauzes in totaal misschien tien minuten. De tijdwinst per persoon is dan dus zo`n twintig minuten. Als je die twintig minuten echt kwijt zou zijn op een bouw waar 24 mensen werken, dan scheelt dat gezamenlijk acht uur: precies zolang als één persoon op een dag werkt. 

Schoon 

Een toilet dat intensief wordt gebruikt, is snel vies. Het is aan te raden om bouwtoiletten zeker eens per week schoon laten te maken. De leverancier kan dat doen door met een wagen met waterslang langs te komen. Ze kunnen ook zorgen voor toiletpapier, papieren handdoekjes en zeep. Een van de grootste ergernissen bij openbaar toiletgebruik is viezigheid en rommel. Het vervelende is dat de situatie snel verergert, als het eenmaal vies en rommelig is. Mensen zijn nou eenmaal niet geneigd de troep van een ander op te ruimen. Het is eerder het tegenovergestelde: ligt er al iets, dan kan er nog wel wat bij. Dus houd je van schoon en netjes, geef dan het goede voorbeeld. 

Neus poederen

Nog een tip voor bouwbedrijven die inzetten op het aantrekken van vrouwelijk personeel: zet een apart toilet neer waar vrouwen hun neus kunnen poederen. Als de nood hoog is gaat een vrouw heus wel op een algemeen (in de bouw, lees: mannen-) plee, maar waarschijnlijk niet met veel enthousiasme. Een apart damestoilet is een signaal dat vrouwen serieus worden genomen. En dat wordt door de vrouwen dan weer gewaardeerd.

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen