Periodiek onderhoud van airco in eigen bedrijfswagens

Hub Redactie
Hub Redactie
24 juni 2013
2 min

 

Gaan uw werknemers op weg in bedrijfsauto`s? Voorkom gezondheidsklachten of een hoge rekening. Zonder periodieke controle van de airco in uw wagens kunnen zich namelijk schimmels en bacteriën vormen, met gevaar voor de gezondheid van uw medewerkers tot gevolg. Bijna 12% van alle autobezitters met airco in Nederland is in de veronderstelling dat het systeem nooit onderhoud nodig heeft, of alleen als het vies ruikt of lange tijd niet gebruikt is. Echter moet de airco eigenlijk elk jaar of tweejaarlijks onderhouden worden. Dit heeft tevens tot gevolg dat het systeem langer optimaal zal werken. 
 
Het bureau Multiscope deed eerder dit jaar een onderzoek in op dracht van brancheorganisatie BOVAG. Hieruit bleek dat in Nederland zijn 700.000 autobezitters zich niet bewust zijn van de noodzaak van regelmatig onderhoud aan het aircosysteem in hun wagen. Dit kan uiteraard ook gelden de bedrijfswagens binnen uw bedrijf. De kans is groot dat alles in het kantoorpand al goed geregeld is. De wagens mag u echter niet vergeten, want deze zijn net zo belangrijk.
 
Airconditioning worden vaak standaard geplaatst. Vooral in de gevallen dat de temperatuur stijgt in de zomer is deze airco vrijwel onmisbaar. De filters moeten regelmatig vervangen worden, zodat gebruikers (of dit nu uzelf is of uw medewerkers zijn) geen kans lopen op gezondheidsklachten, keelpijn, traanogen en andere klachten. Uiteraard moet het koudemiddel regelmatig worden bijgevuld – en dus ook in de auto`s – om de werking van de airco goed te houden. 
 
Juist voor uw bedrijfswagens is het onderhoud van belang, omdat bij sporadisch gebruik de schimmels en bacteriën zich beter nestelen.
 
Een goed onderhouden airco zorgt naast comfort ook voor extra verkeersveiligheid. Dit omdat te hoge temperaturen in de auto een direct effect kunnen hebben op de reactiesnelheid van de bestuurder. Driekwart van de respondenten in het onderzoek (uitgevoerd onder 400 consumenten) geeft aan airco aan boord van zijn/haar auto te hebben, dat zijn circa 6 miljoen wagens in heel Nederland. 
 
Bron: Persbericht Bovag 2012

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen