Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

Hub Redactie
Hub Redactie
23 mei 2019
3 min

De jury roemde de Noord-Zuidlijn ook omdat het volgens hen `een overwinning op het Amsterdamse `metrotrauma` is en een project `waarmee de politiek nieuwe moed en het openbaar vervoer nieuw elan heeft gekregen.` Juryvoorzitter Jort Kelder voegde daaraan toe: “Bovenal toont de Noord-Zuidlijn dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn, om de ambities voor projecten op te blijven rekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag.”

De prijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus jaarlijks uitreikt voor het gebouw met `de meeste maatschappelijke meerwaarde` werd uitgereikt in de Tilburgse stadscampus annex bibliotheek LocHal. Dit gebouw won overigens zelf met bijna de helft van de 10.000 stemmen de Publieksprijs en werd als winnaar werd aangewezen in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en een vertegenwoordiger van opdrachtgever gemeente Amsterdam, Metro en Tram namen de bijbehorende baksteen trofee voor de Noord-Zuidlijn in ontvangst.

De Loc-Hal in Tilburg. Copyright: Stijn Bollaert.

Categoriewinnaars

Uit 114 inzendingen nomineerde de jury negen gebouwen. De Pontsteiger in Amsterdam was de enige genomineerde in de categorie Identiteit & Icoonwaarde en daarbinnen dus de winnaar. De eindstrijd ging tussen de LocHal, het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Noord-Zuidlijn. De LocHal won in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie door de manier waarop `een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek, waar bewoners uit heel Tilburg – en daarbuiten – bij elkaar komen`. Het project toont volgens de jury `hoe je de kracht van het bestaande benut`, maar legde het af tegen het Erasmus MC (winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen) en de Noord-Zuidlijn omdat het `als opgave minder complex` is.

In de categorie Particuliere Woonbeleving won woongebouw Het SchetsBlok in Amsterdam West, ontworpen in opdracht van een collectief van particulieren. Zij konden binnen een flexibel casco zelf de omvang, indeling en afwerking van hun woning bepalen. Een project `met potentie voor de toekomst`, aldus de jury `waarbij goed nagedacht is over wat woonconsumenten vandaag de dag willen: keuzevrijheid, betaalbaarheid, voldoende buitenruimte.`

Eervolle Vermelding `bouwen met de natuur`

De Zestien Eiken Schuur die Hilberink Bosch Architecten in Berlicum bouwde met gevelde bomen uit de directe omgeving – `buitenbeentjes` met kleine beschadigingen die niet als bouwhout verkocht mogen worden en zodoende in de papierfabriek dreigden te verdwijnen – kreeg een Eervolle Vermelding.

Design for all

In het juryrapport is ook speciale aandacht ingeruimd voor het belang van toegankelijkheid: `Design for all` is nog lang niet vanzelfsprekend in Nederland. Daarom een oproep aan opdrachtgevers, van ontwikkelaars tot overheid: neem de kwaliteit `toegankelijkheid` standaard in het programma van eisen op; er bestaat een handboek Integrale Toegankelijkheid waarin alle normen zijn vastgelegd. Daarmee kunnen architecten enorme winst boeken ten bate van de gebruikers en bezoekers van gebouwen.`

Nieuwe, duurzame trofeeën

Primeur tijdens de uitreiking van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 was dat we een duurzame trofee konden uitreiken aan de winnaars, met dank aan onze partner Wienerberger. De klei voor de 12 baksteen-trofeeën komt uit het eigen kleidepot Azewijnse Broek in de Achterhoek. De Azewijnse klei werd via een speciale mal getransformeerd tot een baksteen die oogt als een gebouw, en die als een circulaire trofee – Wienerberger produceert Cradle-to-Cradle – kan pronken in de prijzenkasten van de winnende architecten en opdrachtgevers. 

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen