Nederlandse thuisbatterij laadt en ontlaadt via stopcontact (zonder installateur, is dat wel veilig?)

Sander van der Meijs
25 juni 2024
4 min

De installateur wordt met de nieuwe thuisbatterij van het Nederlandse HomeWizard buiten spel gezet. Gebruikers steken hem zo in het stopcontact, volgen een paar stappen in de app en de rest gaat vanzelf. Ontladen gaat ook via het stopcontact. Het mag, maar het is heel erg onwenselijk, vindt installatieexpert Allart de Jong. ‘Die paar brandjes en een ontploffende accu op zijn tijd moeten we dan maar op de koop toe nemen.’ Oprichter van HomeWizard Paul Straathof vindt de uitspraken van De Jong ‘uit de lucht gegrepen zonder kennis van het product’.

De batterij van HomeWizard wordt al te koop aangeboden, maar is nog niet geleverd. De enige informatie die we erover hebben komt dus van de producent. In november worden de eerste exemplaren geleverd. 

Kleine capaciteit, kleine prijs

Het apparaat van HomeWizard heeft niet veel vermogen. De batterij laadt en ontlaadt met een maximaal vermogen van 800 Watt, en biedt een capaciteit van 2,7 kWh. Die kleine capaciteit is een bewuste keuze van de makers. Volgens hen zijn thuisbatterijen veelal te groot. Je hebt dan opslag die je in de zomer niet leeg krijgt en in de winter niet vol. Maar je betaalt er wel voor. De batterij van HomeWizard kost dan ook 1395 euro, wat een een stuk minder is dan andere batterijen. De ontbrekende installatiekosten gaan ook nog van de prijs af, waardoor de gebruiker veel bespaart. Heb je meer nodig, dan stapel je makkelijk meer batterijen op elkaar. Je kunt er nu maximaal vier aansluiten, drie op één groep en allemaal op andere stopcontacten.

Speciaal voor zonne-energie

Het enige wat je nodig hebt voor de batterij zijn zonnepanelen, een wifi-verbinding, een vrij stopcontact en wat ruimte om de batterij neer te zetten. Het gaat dus echt om het verbruiken van zonnestroom. Op die manier hoef je in de nacht geen stroom van het net te trekken, en betaal je voor de opgeslagen stroom geen terugleverkosten. Tegen de tijd dat de salderingsregeling wordt afgeschaft is dat dus dubbel verdienen, zo redeneren de makers. Het laden en ontladen op basis van hoge en lage tarieven bij een dynamisch contract wordt niet ondersteund, omdat ‘de prijsverschillen te klein zijn’. Ook in handelen op de onbalansmarkt heeft HomeWizard geen tijd gestoken.

Veiligheid

Dit is de eerste thuisbatterij die gebruikers zomaar met de stekker in het stopcontact kunnen steken. Het is zeker een interessante nieuwe onwikkeling, maar de grote vraag is natuurlijk of het veilig is. Ja, een batterij mag op een stekker, laat de producent weten. ‘De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat je als consument gelimiteerd mag terugleveren op een stopcontact. Hiervoor houden wij de Europese (EN/IEC 50549) normering aan die een limiet tot 800 watt toestaat.’ Verder heeft HomeWizard nog een aantal gepatenteerde beveiligingen toegevoegd, zo leren we uit de FAQ. 

Maar Allart de Jong, die als CEO van opleider en inspectie-organisatie Omega Energietechniek veel bezig is met de veiligheid van installaties, heeft ernstige bedenkingen bij het concept en hij vindt het dan ook ‘een knap waardeloze ontwikkeling’. De gebruiker krijgt volgens hem te veel verantwoordelijkheid. ‘Eén dun verdeelblok ertussen en je kunt vier batterijen op één stopcontact zetten, met overbelasting tot gevolg. En wat als er een glas water of cola overhaan gaat. Of je verplaatst hem en hij valt?’ Hij stelt dat je de gebruiker, en dus de leek, hier extra risico’s mee gaat geven. ‘Als dit de toekomst wordt, dan moeten we die paar brandjes en een ontploffende accu op z’n tijd op de koop toe nemen. Maar het gaat niet de grote gamechanger zijn. Zonnepanelen met stekker zijn uiteindelijk ook geen groot succes geworden.’

Overbelasting onmogelijk

Paul Straathof, oprichter van HomeWizard, noemt de uitspraken van De Jong ‘uit de lucht gegrepen zonder kennis van het product’. Hij begrijpt dat de installatiebranche niet blij is met plug&play batterijen, waarbij er dus een installateur nodig is. ‘Maar als het om veiligheid gaat moeten ze eerst maar eens naar zichzelf kijken’, zegt hij. Iets wat De Jong overigens onderschrijft.

Straathof werpt de suggestie dat de nieuwe batterij onveilig zou zijn in ieder geval verre van zich. Sowieso zijn het lithium-fosfaat-batterijen, die tot de veiligste categorie behoren. ‘Maar batterijen kunnen inderdaad problemen opleveren als er bijvoorbeeld ruw mee wordt omgesprongen. Daarom hebben we er een heleboel sensoren in zitten die bepalen of hij gevallen is, scheef of op zijn kop staat. Of hij onder water staat, of er een deken overheen ligt, noem maar op. Dan gaat hij uit. Er zitten maar liefst zes sensoren in voor temperatuur. Dit is niet zomaar een hobbyprojectje, dit is een serieuze batterij met serieuze managementsoftware erin.’

Ook overbelasting door meerdere batterijen in huis is niet mogelijk, aldus Straathof. ‘Hoeveel batterijen je ook in huis hebt, er ontlaadt er altijd maar één en dat is dus maximaal 800 Watt. Tenzij je ze op verschillende groepen hebt zitten, dan kan dat worden ontgrendeld.’ Overigens heeft vrijwel niemand meer dan één batterij nodig, betoogt Staathof verder. Dat hebben ze bij heel veel huishoudens doorgemeten. Het exacte getal wil hij niet onthullen, maar het zijn er zeker meer dan 300.000. ’90 procent van die huishoudens komt met één batterij uit. Meerdere batterijen op één stopcontact is dus mogelijk omdat er toch maar één ontlaadt, maar het zal niet snel voorkomen.’

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen