Nieuw middenspanningsschakelsysteem voor hogere stroomwaarden van Eaton

Installatie
30 mei 2024 | 3 minuten leestijd

Het nieuwe middenspanningsschakelsysteem Xiria NGX van Eaton maakt gebruik van lucht zonder overdruk als isolatiemedium in een gelaste, roestvrijstalen tank die levenslang is afgedicht. Dit heeft als voordeel dat er geen kans is op verminderde isolatie-eigenschappen door drukverlies gedurende de levensduur en dat het dus onderhoudsvrij is.

De Xiria NGX is een compact systeem voor energiedistributie waar hogere stroomwaarden en kortsluitvastheid zijn vereist. Door toenemende elektrificatie is er steeds meer vraag naar schakelmateriaal met hogere energieprestaties. De Xiria NGX is een oplossing voor deze vraag, dankzij een uitbreiding van stroomwaarden van 630 A naar 1250 A; een uitbreiding van kortsluitvastheid van 20 kA naar 25 kA; en het feit dat het één modulair paneelontwerp heeft met een spanningsbereik van 3,6 kV tot 24 kV.

“Dankzij deze eigenschappen is het voor gebruikers eenvoudig om te starten met een lagere nominale waarde en dit verder op te schalen naarmate hun behoeften veranderen”, vertelt Arjan Veehof, Product Manager Electrical Systems & Services bij Eaton. “Dit maakt de Xiria NGX uitermate geschikt voor zwaardere aansluitingen, zoals schakelsystemen voor wind- en zonneparken, datacenters, ziekenhuizen en andere infrastructuren die moeten worden geëlektrificeerd.“

Duurzaam en compact

Xiria NGX maakt gebruik van de Air-GIS-technologie, waarbij de primaire onderdelen zijn ondergebracht in een gelaste, roestvrijstalen tank zonder overdruk. Daardoor worden in de Xiria NGX geen schadelijke isolatiegassen zoals SF6 (dat vanaf 2026 niet meer in middenspanningssystemen mag worden gebruikt) worden toegepast.

Het gebruik van normale lucht zonder overdruk gaat volgens Eatonniet ten koste van de compactheid. Dankzij de modulaire opbouw kunnen NGX-panelen in de fabriek al worden gekoppeld, zodat er minder installatiewerkzaamheden op de klantlocatie nodig zijn.

Onderhoudsvrij en toekomstbestendig

De tank van de Xiria NGX heeft een IP65-classificatie en is levenslang afgedicht, wat garandeert dat de schakelcomponenten niet worden blootgesteld aan omgevingsinvloeden en dus vrijwel onderhoudsvrij zijn. Verder biedt de Xiria NGX gemotoriseerde bediening op afstand aan voor zowel de vermogensschakelaar als de scheider. 

Van Nederlandse bodem

De Xiria NGX is ontwikkeld door een internationaal team onder leiding van de R&D-afdeling in Hengelo. Productie vindt plaats in de fabriek in Hengelo in samenwerking met voornamelijk lokale toeleveranciers. Voor Nederlandse klanten betekent dit korte communicatielijnen met een Nederlandstalige service-organisatie die alle expertise in huis heeft voor het realiseren van een project op locatie.

“We zijn erg trots op dit product. De Xiria NGX combineert innovatieve, duurzame technologie met hoge waarden voor air-only schakelmateriaal, en dat alles in een compact formaat met vrijwel geen onderhoudsbehoefte”, aldus Veehof. “Met deze nieuwe aanvulling op de Xiria-lijn kunnen bedrijven en netbeheerders flexibel oude infrastructuur upgraden om bestaande netwerken te versterken of uit te breiden, maar ook de veilige en betrouwbare energiedistributie in nieuwe netwerken garanderen.” 

Gerelateerde artikelen