Netjes slopen

Hub Redactie
Hub Redactie
25 oktober 2019
3 min

Slopen was vroeger een kwestie van grote stappen, snel thuis. Het ging er ruig aan toe, met veel kabaal, stof, puin en gedoe. Dat is veranderd. Door milieuregels, maar ook door de omslag naar duurzaam en circulair bouwen, is `netjes slopen` de norm. 

Mist

Neem stof. Dat hoorde er in een ver verleden gewoon bij. Iets minder lang geleden werd het stof tegengegaan door op de locatie van een afstand water te spuiten. Het neergekomen stof wolkte daarna niet meer weg. Zo`n waterballet (eindigend in een modderpoel) wordt nu als verspilling gezien en dus werd naar nieuwe manieren gezocht. Een stofkanon vernevelt water en werkt al beter en zuiniger dan een gewone waterstraal. Maar het verbruikt nog relatief veel water terwijl dat niet altijd op de goede plek terecht komt. Toch is water wel de beste optie, en met die gedacht werd een nozzle-systeem ontwikkeld dat een ultrafijne mist creëert. Een kop is los te gebruiken en kan op een metaalschaar, graafmachine of sloophamer bevestigd worden. Dat is heel efficiënt want zo wordt er aan de bron verneveld en er is maar weinig water nodig. Stof en water klonteren direct samen en slaan neer. 

Duurzaam en circulair

Duurzaam en circulair bouwen is de trend, maar circulair slopen speelt daarbij een belangrijke rol. Materialen moeten worden gescheiden en kunnen worden hergebruikt. Dat kan op twee manieren. Sommige materialen zijn alleen als grondstof opnieuw te gebruiken. Zo kan beton en puin ter plekke worden fijngemaakt om er op het bouwterrein tijdelijke wegen mee aan te leggen. Later kan het als menggranulaat de basis zijn voor straten in de nieuwe woonwijk. Betonijzer, hout, hard pvc, glas, eps, bestrating en ijzer zijn allemaal te hergebruiken. Vaak zijn er ook grotere delen van of uit een slooppand als geheel opnieuw te gebruiken. Kozijnen bijvoorbeeld, of sanitair. Of draagconstructies. Vloerbedekking, bitumen dakbedekking, armaturen; het is allemaal bruikbaar en afhankelijk van de grootte en de locatie van het element kan het voor of tijdens de sloopwerkzaamheden voorzichtig uit het gebouw verwijderd worden.

Verfijnder sloopmateriaal

Feit is dat bouwafval niet meer bestaat als wordt uitgegaan van circulariteit. Het materiaal kan verwerkt worden in het gebouw dat op de plaats van de sloop gebouwd wordt. Bruikbare spullen kunnen ook verkocht worden en op die manier geld opbrengen. Slopen is daardoor geen werk meer dat grof en snel gebeurt, maar dat zeer gestructureerd en zorgvuldig wordt aangepakt. Om dat te kunnen doen is verfijnder sloopmateriaal nodig, waarmee heel precies kan worden gewerkt. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van voertuigen met een arm waar verschillende bekken aan geklikt kunnen worden. Er zijn systemen waarbij de operator in vijf minuten klaar is met het verwisselen. Het nieuwste is een volautomatisch systeem dat een toolwissel mogelijk maakt zonder dat de operator van het voertuig uit zijn stoel hoeft te komen. 
Een feit is ook dat slopen spectaculair is om te zien. Waar sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd, komen buurtbewoners en andere voorbijgangers regelmatig kijken om de voortgang in de gaten te houden. En geef ze eens ongelijk!

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen