15 Mobiele airco’s die je in huis wilt hebben

Mobiele airco
Kees Krick
16 juli 2024
5 min

Een mobiele airco is niet het meest ideale apparaat om een ruimte verkoelen. Dat neemt niet weg dat er genoeg situaties zijn waarin het toch enorm handig is om zo’n apparaat onder handbereik te hebben. Waarom en wanneer is dit iets voor jouw klant, waar moet je dan zoal op letten en welke bestaan er zoal?

Een mobiele airco kan in  verschillende scenario’s enorm goed van pas komen. Ongeacht of jouw klant momenteel al over koelmogelijkheden in huis beschikt of deze van plan is te laten installeren. Zoals een splitairco, een warmtepomp met koelfunctie, of een combinatie hiervan. Zo kan er een specifieke ruimte zijn die slechts af en toe (extra) gekoeld hoeft te worden. Bijvoorbeeld alleen op de allerheetste dagen van het jaar, of een kamer die niet continu maar onregelmatig of alleen zo nu en dan wordt gebruikt.

Lastige plek

Het kan ook gaan om een ruimte waarbij het net even te ingrijpend en te duur is om bijvoorbeeld over een grote afstand allerlei aircoleidingen naartoe te trekken en een binnenunit te plaatsen. Laat staan om daar helemaal speciaal vloerverwarming aan te gaan leggen of een ventilatorconvector te installeren om van de koelfunctie van de warmtepomp te profiteren. Denk aan een zolderkamertje verstopt onder een schuin dak, een aanbouw, of zelfs losse bebouwing.

Mobiliteit

Ook kun je met een mobiele airco zeer lokaal koelen, zonder dat de rest van de woning en dus andere bewoners daar “last” van hebben. Nog sterker, in een wat grotere ruimte kun je ook plaatselijk (extra) verkoelen door de airco handig te plaatsen en op een specifieke plek te richten.

Nog een handigheidje van dit apparaat is de mobiliteit. Je kunt een mobiele airco makkelijk opbergen zodra het apparaat een tijdlang niet meer nodig is en kunt het uiteraard zeer eenvoudig tussen verschillende ruimten verplaatsen of zelfs meenemen naar een compleet andere locatie.

Het gaat wel om zware en vaak nogal grote apparaten die ook nog eens meer geluid produceren en minder koelvermogen hebben dan bijvoorbeeld een splitairco. Het is dus vooral iets voor “erbij”. Ook de ontvochtingingsfunctie kan superhandig voor ruimtes waar jouw klant het vochtigheidsgehalte wil reguleren.

Koel­ver­mo­gen en afdichting

Mobiele airco’s bestaan in veel soorten en maten. Allereerst is het juiste koelvermogen cruciaal om de beoogde ruimte ook echt koel te krijgen. Behalve dat dit wordt aangegeven in BTU, vind je in de specificaties meestal ook de maximale te koelen ruimte (m3) en/of de maximale oppervlakte (m2). Een klant kan over het algemeen beter te veel dan te weinig koelvermogen in huis halen. Je kunt de airco immers altijd een tandje lager zetten, maar niet meer laten doen dan maximaal mogelijk is.

Verder is de juiste afdichtingskit nodig om de opening waar de bij een mobiele airco helaas onvermijdelijke afvoerslang naar buiten moet worden geleid goed af te sluiten. Denk aan een schuifraam, draairaam, kiepraam, of misschien zelfs een deur of balkondeur. Meestal wordt een variëteit aan afdichtingsmateriaal voor ramen meegeleverd.

Comfort

Ook minder essentiële opties kunnen voor veel gebruikscomfort zorgen. Denk aan een timer om de airco automatisch aan en ook weer uit te laten schakelen, Net als een afstandsbediening of bediening via een app op smartphone of tablet om de airco comfortabel vanaf de bank of uit bed te bedienen. Soms kan dat zelfs via een spraakassistentie, zoals die van Google of Amazon.

Een dimbaar display is ideaal als de airco ’s nachts de slaapkamer verkoelt en een extra stille nachtstand is op die plek uiteraard wel zo handig. Sommige airco’s kunnen ook ventileren zonder te koelen, een ruimte verwarmen, of hebben een thermostaat aan boord om de gewenste binnentemperatuur rechtstreeks aan te geven. Ontvochten kan doorgaans ook, waarbij mobiele airco’s een uitneembare condensbak hebben of het condenswater dat zich in dit reservoir verzamelt via een kraantje moet worden afgetapt.

Vijftien mobiele airco’s

Andere belangrijke zaken zijn vooral het aantal koelstanden en het minimale en maximale geluidsniveau. Het gewicht van de airco is vooral iets om rekening mee te houden mocht deze regelmatig verplaatst moeten worden. De energieklasse is vaak A met soms een uitschieter naar A+.

We geven hieronder een overzicht van een vijftiental mobiele airco’s, waarbij we voor het gemak alvast een onderscheid hebben gemaakt tussen airco’s voor kleine, middelgrote en grotere ruimtes.

Voor kleine ruimtes tot 24 m2

Fuave ACB09B24A Zwart en Wit

€ 289,-

Acht verschillende standen, dimbaar scherm, ontvochtigingsfunctie.

Maximaal koelvermogen: 9000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 65 dB

Fuave ACB09W22

€ 359,-

Ontvochtigingsfunctie, raamafdichtingskit voor draai- en kiepramen, dimbaar bedieningspaneel.

Maximaal koelvermogen: 9000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 65 dB 

De’Longhi PAC EM93 Silent

€ 749,-

Ontvochtigingsfunctie, thermostaat, ventilatiefunctie voor alleen blazen zonder te koelen.

Maximaal koelvermogen: 10800 BTU

Maximaal geluidsniveau: 63 dB 

Rowenta Turbo Eco Sense AU5610

€ 473,-

Drie verschillende standen, afneembaar waterreservoir, afstandsbediening.

Maximaal koelvermogen: 11000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 65 dB 

Voor middelgrote ruimtes tot 40 m2

Fuave ACB12W24A+

€ 499,-

Ontvochtigingsfunctie, timer waarmee je hem automatisch aan of uit kan laten gaan, energieklasse A+.

Maximaal koelvermogen: 12000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 65 dB 

Fuave ACB12W24A

€ 429,-

Ontvochtigingsfunctie, timer waarmee je hem automatisch aan of uit kan laten gaan, dimbaar scherm.

Maximaal koelvermogen: 12000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 65 dB

Rowenta Turbo Eco Sense+ AU5620

€ 700,-

Drie verschillende standen, afneembaar waterreservoir, afstandsbediening.

Maximaal koelvermogen: 13000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 65 dB 

Fuave ACB14W24A

€ 549,-

Ontvochtigingsfunctie, timer waarmee je de airco automatisch aan of uit laat gaan, dimbaar display.

Maximaal koelvermogen: 14000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 64 dB 

Duux North Smart 14K BTU/h Grijs en Wit

€ 950,-

Op afstand bedienbaar met de Duux app of met de spraakassistentie van Google en Amazon.

Maximaal koelvermogen: 14000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 58 dB

Voor grote ruimtes tot 51 m2

Fuave ACB16W24A

€ 629,-

Acht verschillende standen, dimbaar scherm, ontvochtigingsfunctie.

Maximaal koelvermogen: 16000 BTU

Maximaal geluidsniveau 65 dB 

Fuave ACB18W24A

€ 899,-

Acht verschillende standen, dimbaar scherm, ontvochtigingsfunctie.

Maximaal koelvermogen: 18000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 64 dB 

Duux North Smart 18K BTU/h Grijs en Wit

€ 1309,-

Op afstand bedienbaar met de Duux app of met de spraakassistentie van Google en Amazon.

Maximaal koelvermogen: 18000 BTU

Maximaal geluidsniveau: 65 dB

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen