Miljoenen extra voor productie Nederlandse zonnepanelen

Hub Redactie
Hub Redactie
03 juli 2023
2 min

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor 4 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds dat naar achttien projecten gaat. Vooral in groene projecten wordt geld gestoken. Zo gaan er honderden miljoenen euro’s naar een project om zonnepanelen circulair (waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt) te produceren. Ook een project om batterijen te maken met minder kritische grondstoffen, kan op een flinke investering rekenen.

Voor het pv-programma SolarNL, dat de grootschalige productie van circulaire zonnecellen en zonnepanelen in Nederland beoogt, trekt het kabinet maar liefst 412 miljoen euro uit. 277 Miljoen daarvan is voorwaardelijk. 135 miljoen euro is definitief toegekend, 177 miljoen euro voorwaardelijk en nog eens 100 miljoen euro is gereserveerd voor een mogelijke lening aan MCPV dat een fabriek van 3 gigawattpiek voor de productie van zonnecellen wil bouwen in Nederland. 

Het SolarNL programma verbindt de keten van leveranciers van materialen en machines, productiefabrieken en bedrijven die geïntegreerde zonnepanelen willen gebruiken. De Groeifonds-toekenning vormt een sterke impuls voor een nieuwe maakindustrie voor zonnepanelen voor gebruik in eigen land en in Europa. Daarmee draagt het SolarNL programma volgens het kabinet bij aan de energietransitie én de energieonafhankelijkheid van Nederland en de Europese Unie.

Doel van het project is de ontwikkeling én industrialisatie van drie innovatieve zonne-technologieën, die elk concurrerend zullen zijn op verschillende markten:

  • hoog-rendements silicium heterojunctie zonnecellen,
  • flexibele zonne-folies op basis van het nieuwe materiaal perovskiet
  • op maat gemaakte zonne-producten voor integratie in gebouwen en automotive toepassingen en zonnecellen met een nog verder verbeterd rendement.

Het nationale groeifonds is door het vorige kabinet in het leven geroepen, toen het kabinet nog bijna zorgenvrij geld kon lenen doordat de rente historisch laag was. Het idee is om geld te lenen op de kapitaalmarkt en deze bedragen te investeren in projecten die moeten bijdragen aan economische groei voor de lange termijn. In eerdere rondes ging er geld naar projecten als de Einsteintelescoop om zwaartekrachtgolven op te vangen en te bestuderen, en het Nationaal Onderwijslab. In het fonds zit zo’n 20 miljard voor investeringen tussen 2021 en 2025.

Niet alleen voor SolarNL trekt het kabinet via het Nationaal Groeifonds geld uit, maar ook de voorstellen voor energy hubs en batterijen zijn gehonoreerd.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen