​Met EPBD voor airco-systemen werken aan energiebesparing

Hub Redactie
Hub Redactie
05 november 2015
2 min

Zeker in bedrijfspanden is airconditioning tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. En dat is wel zo prettig, aangezien airco zorgt voor een constant prettige temperatuur en luchtvochtigheid in een gebouw, hoe koud of warm het buiten ook is. Met een goede klimaatbeheersing is het aangenamer werken, wat tevens resulteert in een hogere productiviteit. Nu is het wel zo dat airconditioning relatief veel energie gebruikt – en precies op dit punt komt het begrip EPBD in beeld.

Energieprestatie

De afkorting EPBD staat voor `Energy Performance of Buildings Directive`, ofwel de richtlijnen voor de energieprestaties van gebouwen. Landen in de Europese Unie zijn sinds de inwerkingtreding van deze richtlijn (in 2002) verplicht om actie te ondernemen om de energieprestatie van gebouwen te optimaliseren. Met de energierichtlijn moeten de EU-landen toewerken naar een 20 procent lagere CO2-uitstoot én een energiebesparing van eveneens 20 procent in 2020.

Sinds december 2013 moeten airco-systemen met een totaal opgesteld koelvermogen op gebouwniveau van minimaal 12 kW om de vijf jaar een keuring ondergaan. Hierbij betreft het alleen comfortkoeling en dus niet koel- en vriescellen. De keuringen moeten uitgevoerd worden door een EPBD-gecertificeerde monteur. Hij stelt een keuringsrapport op en geeft advies over hoe de eigenaar of beheerder van het pand de energieprestaties van de airco kan verbeteren.

Lagere energierekening

De eigenaar of beheerder van een gebouw is ervoor verantwoordelijk dat de installatie voldoet aan de EPBD-richtlijnen. De gedachte achter de EPBD-keuringen is dat een gekeurde, optimaal ingestelde installatie minder energie verbruikt. Een gunstige bijkomstigheid hierbij is dat dit meestal een lagere energierekening tot gevolg heeft. Ook leidt regelmatige keuring tot minder storingen in het systeem, wat weer bijdraagt aan een constant prettig klimaat in een pand.

STEK examineert

In Nederland is STEK (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek) de instantie die fungeert als exameninstelling voor het EPBD-examen dat monteurs moeten afleggen voor certificering. Doel van deze instantie is het terugdringen van emissies in de koudesector. STEK bestaat al sinds 1992 en kreeg destijds van het Ministerie van VROM de opdracht om in de koelsector zorg te dragen voor de invoering van bepaalde milieuregelgeving. Om EPBD-keuringen uit te voeren, kunt u als monteur een EPBD-opleiding volgen om vervolgens examen te doen bij STEK en zo uw EPBD-diploma te halen. Hebt u al voldoende inhoudelijke kennis, dan kunt u uiteraard ook meteen het examen afleggen.

Onderscheidend certificaat

Afhankelijk van de keuringen die u wilt gaan uitvoeren, kunt u kiezen voor een opleiding tot EPBD-inspecteur A of EPBD-inspecteur B. Met het A-diploma kunt u gebouwen keuren met een nominaal koelvermogen van 12-45 kW (klasse 1); met het B-diploma mag u tevens gebouwen van 45-270 kW (klasse 2 en 3) inspecteren.

Als STEK-gecertificeerd bedrijf kunt u ook een EPBD-bedrijfscertificaat halen. Met dit onderscheidende certificaat is voor uw klanten duidelijk dat u garant staat voor een energiezuinige koelinstallatie. 

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen