Meer woningen door modulair bouwen

Hub Redactie
Hub Redactie
01 mei 2020
2 min

Modulair bouwen is geschikt voor veel soorten gebouwen. Een bescheiden vakantiewoning kan meestal in één keer geplaatst worden. In Amsterdam staan inmiddels twee mooie voorbeelden van modulair bouwen: twee woontorens bij Sloterdijk, en hotel Jakarta aan de Javakade in Amsterdam. De hotelkamers werden, compleet met badkamer, modulair in de fabriek gebouwd en daarna één voor één in de constructie geplaatst.

Zeecontainer

Doorgaans hebben modules waarmee gebouwen worden opgebouwd de maat van een zeecontainer. Alle componenten worden in een fabriek geproduceerd en in de module gezet. Modules gaan als geheel naar de bouwplaats waar ze worden afgemonteerd.
Modulair bouwen gebeurt al een aantal jaren en zit in de lift omdat er nieuwe technieken en materialen een hogere kwaliteit en een grotere variëteit mogelijk maken. Machines zijn nauwkeuriger en kunnen modules exact op maat maken. De te verwaarlozen foutmarges maken het onder andere mogelijk om de modules beter te isoleren en ze in BIM nauwkeurig te plannen.

Productiviteit omhoog

Bouwen met modules levert voor de bouw een belangrijke productiviteitswinst op. Dat komt bijvoorbeeld omdat er in een fabriekshal altijd gewerkt kan worden. Het weer speelt geen rol en materiaalleveringen kunnen strakker worden gepland. Verder zijn de handelingen die nodig zijn om componenten te vervaardigen of in de module te plaatsen gestandaardiseerd. Bij het bouwen in een fabriekshal is het mogelijk om meer gebruik te maken van   gemechaniseerde en geautomatiseerde processen, en de verwachting is dat dat in de toekomst alleen maar verder toe zal nemen. Ook dat zorgt voor een hogere productiviteit. Dat is goed nieuws, omdat de bouw voor twee grote uitdagingen staat. De ene is het oplossen van het woningtekort in Nederland. De andere is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in Nederland. Voor alle kantoorruimtes is vastgelegd dat ze in 2023 minimaal op milieulabel C moeten zitten.

Heel veel voordelen

Naast dat modulaire bouw de productie kan verhogen, zijn er nog meer voordelen.
Het werkt sneller, omdat het leggen van de fundering en het maken van de modules tegelijkertijd kan gebeuren. Het bevordert de circulariteit, want modules die op een bepaald moment niet meer nodig zijn, kunnen opnieuw toegepast worden in een ander gebouw. Het gebouw kan eenvoudiger van functie veranderen. Modules kunnen worden toegevoegd, vervangen of verwijderd. De restwaarde van een gebouw stijgt, omdat de modules in een nieuw gebouw geplaatst kunnen worden. Modules met een kortere levensduur kunnen eenvoudig worden vervangen, zodat de levensduur van het gebouw als geheel kan worden verlengd. Modulair bouwen levert minder overlast op en rond de bouwplaats op. Het bouwen verloopt sneller, er zijn minder transportbewegingen nodig en er is minder uitstoot op de locatie. Daarnaast is er minder bouwafval, want alle bouwmaterialen worden efficiënt gebruikt. 

Met dank aan Madeline Buijs, sectoreconoom bij ABN AMRO.
Kijk hier voor het complete rapport met cijfers en grafieken.

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen