​Marokko opent grootste zonnecentrale ter wereld

Hub Redactie
Hub Redactie
12 februari 2016
1 min

De technologie van de zonnecentrale werkt, in een hele kleine notendop, als volgt: grote parabolische spiegels focussen de hitte van de zon op gesmolten zout. Hierdoor wordt water omgezet in stoom, wat weer turbines aandrijft.

De zonnecentrale is ook in staat om elektriciteit te produceren wanneer de zon onder is. De centrale kan het gesmolten zout namelijk ook opslaan, waardoor er tot drie uur na zonsondergang nog steeds stroom geleverd kan worden.

Duur

Naast Marokko beschikken landen als Spanje en de Verenigde Staten ook over zonnecentrales met concentrated solar power-technologie. Of we deze vorm van energieopwekking in de toekomst nog vaker gaan zien, is echter zeer de vraag. De prijs van zonnepanelen neemt de laatste jaren een flinke duik, waardoor dit een steeds interessanter alternatief wordt.

Marokko

De gigantische zonnecentrale is onderdeel van het vooruitstrevende energiebeleid van Marokko. Het Afrikaanse land wil in 2020 42 procent van haar energie uit duurzame bronnen halen. In 2030 moet dit percentage naar 52 procent gestegen zijn.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen