Luchttoevoerroosters essentieel voor goede ventilatie

Hub Redactie
Hub Redactie
02 december 2014
2 min

Een grootschalige energiebesparingscampagne van de overheid zorgde in de jaren `80 voor een opmars van nieuwe, mechanische ventilatiesystemen en nieuwbouwwoningen die potdicht werden gebouwd. Luchttoevoerroosters in ramen en deuren vormden de enige manier om verse lucht in huizen toe te laten. Als deze dichtgezet worden, bijvoorbeeld om in de winter de warmte binnen te houden, kan dit nare gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners. De luchtkwaliteit daalt drastisch en ook het gevaar van koolmonoxidevergiftiging ligt op de loer. Zorgen voor goede ventilatiesystemen is een kwestie van leven en dood.

Gebalanceerde en vraaggestuurde ventilatie

Bij gebalanceerde ventilatie (ook wel balansventilatie genoemd) wordt evenveel lucht aan- als afgevoerd. Wordt het systeem gecombineerd met een warmteterugwin-unit, dan vormt het één van de meest energiezuinige ventilatiesystemen. Balansventilatie zorgt voor schone lucht in huis, maar daarvoor is het essentieel dat het goed aangelegd én onderhouden wordt. Tochtklachten, geluidsoverlast, vervuiling van wand en plafond kunnen erop wijzen dat de balansventilatie niet optimaal functioneert. Onderzoek wijst uit dat deze klachten deels veroorzaakt worden door een verkeerde keuze in luchttoevoerroosters.

Handig zijn bijvoorbeeld zelfregelende luchttoevoerroosters, die uitgevoerd zijn met een klep die ervoor zorgt dat de hoeveelheid verse lucht ook bij wisselende luchtdruk hetzelfde blijft. Dergelijke luchttoevoerroosters spelen ook een belangrijke rol bij een geavanceerd vraaggestuurd ventilatiesysteem, waarbij de afvoer mechanisch geregeld wordt en de zelfregelende luchttoevoerroosters voor de juiste toevoer van verse lucht zorgen. Om te zorgen voor een optimale en gezonde luchtkwaliteit en thermisch comfort, is het aangewezen om het vraaggestuurde ventilatiesysteem uit te voeren met CO²-sensoren, zodat de afvoer mechanisch geregeld kan worden op basis van de CO²-concentratie in de binnenlucht.

Goede ventilatie blijft ondergeschoven kindje?

Wanneer het Ministerie Infrastructuur en Milieu in 2009 opdracht geeft om het technisch functioneren van mechanische ventilatiesystemen te controleren, leidt dit tot een vrij negatief rapport in 2011 en een Actieplan Kwaliteitsverbetering Ventilatievoorzieningen in nieuwbouwwoningen in 2012. Doel van het Actieplan is om tegen eind 2015 alle nieuwbouwwoningen bij oplevering te hebben voorzien van goede ventilatievoorzieningen.

Maar dit doel zal wellicht niet gehaald worden. Blijkbaar is er maar weinig vraag naar ontwikkelde instrumenten, zoals handleidingen en een keuringsmethode voor ventilatiesystemen. Omdat consumenten kwaliteit bijna `vanzelfsprekend` vinden, besteden ze weinig aandacht aan hun keuze voor goede ventilatievoorzieningen. Hierdoor worden architecten, bouwers en installateurs onvoldoende geprikkeld om goede kwaliteit te leveren, zo stellen minister Blok en staatssecretaris Mansfield in hun brief aan de Tweede Kamer.

Kip of het ei?

De vraag is nu hoe consumenten bewust kunnen worden van het belang om hun woning te voorzien van een hoogwaardig, goed functionerend ventilatiesysteem en hoe de installatiebranche ervoor kan zorgen dat een ventilatiesysteem altijd al van een dusdanige kwaliteit is, dat de consument hierop kan rekenen. Voor u als installateur is in contact met uw klant duidelijk ook een belangrijke adviserende functie weggelegd.

Een van onze partners Duco Ventilation and Sun Control is onder meer leverancier van ventilatieroosters.

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen