Luchtkwaliteit scholen te slecht

Hub Redactie
Hub Redactie
26 augustus 2014
2 min

Volgens UNETO-VNI is het hard nodig dat er metingen worden gedaan die inzicht verschaffen in de CO2-concentraties en de hoeveelheid ventilatielucht in klaslokalen. Alleen met regelmatige metingen kunnen installaties goed worden afgesteld en naar behoren blijven functioneren. Het overgrote deel van de Nederlandse scholen beschikt niet over CO2-meters en deze meters worden ook nauwelijks aangevraagd.

Veel installaties aan vervanging toe

De installateursvereniging wijst erop dat het overgrote deel van de ventilatiesystemen in Nederlandse scholen verouderd is en dringend toe aan vervanging of aanpassing. Deskundige Klimaattechniek Fred Vos van UNETO-VNI: “We zijn betrokken bij een project van de GGD gericht op het verbeteren van de kwaliteit van ventilatiesystemen. Naar verwachting worden daarbij de komende tijd circa 500 basisscholen bezocht.”

De doelstelling van het project is om scholen bewust te maken van de noodzaak aandacht te besteden aan goede ventilatie. Vos: “Veel van de problemen hebben te maken met verouderde installaties, verkeerde instellingen, verkeerd gebruik, gebrek aan onderhoud, of ze zijn te wijten aan ventilatiesystemen die zijn ontworpen voor klaslokalen met veel minder leerlingen dan ze nu huisvesten.”

Extra geluiddemping wenselijk

Het geluidsniveau van sommige installaties is ook niet goed. Vos: “Sinds 2012 mag een ventilatiesysteem maximaal 35 decibel aan geluid voortbrengen. Installaties die voor die tijd zijn opgeleverd, maken mogelijk meer geluid en worden om die reden soms uitgeschakeld. Bij dergelijke installaties is investering in extra geluiddempende voorzieningen wenselijk.”

Om de kwaliteit van nieuwe installaties te waarborgen, is er inmiddels een ontwerprichtlijn voor ventilatie in scholen uitgewerkt. Dit moet de kwaliteit garanderen voor het ontwerpen en installeren van ventilatievoorzieningen in scholen. 

Prijsdruk bij nieuwbouw

Ook bij de nieuwbouw van scholen laten veel ventilatiesystemen te wensen over. Volgens Vos heeft dat vaak te maken met beperkte budgetten. “Op het ontwerp en de uitvoering van de ventilatiesystemen wordt vaak beknibbeld. Terwijl die juist de leefbaarheid van een schoolgebouw bepalen. Onder prijsdruk wordt vaak gekozen voor de laagste prijs in plaats van voor kwaliteit. Met alle gevolgen van dien.”

TNO heeft geconstateerd dat in 80% van de klaslokalen de CO2-concentratie te hoog is. Een slecht binnenmilieu kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, slijmvliesirritaties, overdracht van infectieziekten en astma-aanvallen. Vos roept op nog voor de komende winter in actie te komen. Vooral bij strenge vorst als de ramen in veel  klaslokalen worden gesloten, stijgt het CO2-gehalte namelijk tot een onaanvaardbaar hoog niveau.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen