Kozijn met balansventilatie en warmteterugwinning

Hub Redactie
Hub Redactie
03 november 2015
2 min

Volgens de ontwikkelaars is het product niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar vooral ook bij renovatie. In de afgelopen jaren hebben bedrijven zich vooral gericht op energie-efficiënte oplossingen voor nieuwbouw, terwijl energiebesparing en het binnenklimaat in de bestaande woningvoorraad onopgelost blijft, ook al wordt dit probleem op grote schaal erkend.

Al eerder werd een ademend raam in 2000 ontwikkeld door de architect Jón Kristinsson samen met de natuurkundige Noor van Andel, maar uiteindelijk zagen ze af van de productie. Maar dit oud ontwerp van een raam dat als efficiënter ventilatiesysteem werkt, komt alsnog op de markt. De Fresh-R van het Nederlandse Vaventis bestaat uit een raam met twee ventilatoren die in tegenovergesteld richting blazen. Frisse lucht wordt in de woonruimte geblazen, terwijl vieze lucht eruit wordt gezogen. Een koperdraad, van maar liefst 8 kilometer lang, zorgt ervoor dat warmte de woonruimte in komt. Het systeem heeft 90 procent warmteterugwinning en verbruikt 3 watt om 12 kubieke meter frisse lucht te leveren. Dit stijgt naar 6 watt bij 50 kubieke meter frisse lucht.

Onafhankelijk

Het Skaala Alfa cLean kozijn gaat van een andere methode uit en behandelt de luchtkwaliteit onafhankelijk; temperatuurschommelingen, condens en het bevriezen van het raam worden automatisch voorkomen. Het systeem is ingebouwd in een extra thermisch geïsoleerd kozijn en heeft volgens Skaala geen gevolgen voor het glasoppervlak en de grootte van het kozijn. Dit kozijn kan een oppervlakte van 25m² dekken. De warmte van de uitgaande lucht wordt geborgen met een zeer hoog rendement en keert terug met de binnenkomende frisse lucht.

Skaala is dan ook trots op deze innovatie, temeer dat zij het enige bedrijf in de wereld zijn met deze technologie en het 3 jaar heeft geduurd om dit te ontwikkelen met een aantal strategische partners. Het warmtewisseling systeem is geïntegreerd in het frame en lijkt op een gewoon raam. Dit kan worden geïnstalleerd zonder extra werk aan de raamopening. Ook hoeven er geen bedrading en ventilatiekanalen te worden aangebracht.

Super Spacer

In het thermisch kozijn wordt triple glas toegepast. Daarnaast wordt in het kozijn de Super Spacer van Edgetech toegepast. Dit is een flexibele afstandshouder uit siliconenschuim dat maximale thermische isolatie van de randafdichting bij geïsoleerd glas biedt. Gevuld met droogmiddel en gedeeltelijke kleefstof vergemakkelijkt de siliconenschuim de productie van isolerende beglazing (IG) aanzienlijk. De opname van Super Spacer® in het kozijn zorgt tevens voor uitstekende U-waarden.

Het energiezuinige kozijn van Skaala gecombineerd met warmteterugwinning en een gecontroleerd, intelligent ventilatiesysteem leidt tot een aanzienlijke besparing op de stookkosten.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen