Koelmiddel R22 verboden vanaf 2015

Hub Redactie
Hub Redactie
10 december 2014
2 min

In Nederland draaien ongeveer een miljoen industriële koelinstallaties. Daarnaast maken een half miljoen airconditioners en warmtepompen maken ook gebruik van deze koudemiddelen. R22 kom je in alle sectoren tegen, maar is dus vanaf 2015 verboden. Alternatieve koelstoffen zijn bijvoorbeeld CO2,  propaan en ammoniak. Het gebruik van alternatieve koelmiddelen brengt het energieverbruik in de installaties flink naar beneden, tot wel 40 procent. Naast het milieuaspect is dat een groot voordeel. Een bedrijf met een R22 houdende koelinstallatie kan een paar dingen doen:

  • De installatie gewoon door laten draaien (de R22 die al in de installatie zit is namelijk niet verboden)
  • R22 vervangen door andere middelen met onder meer als nadeel een verminderde koelcapaciteit
  • Ombouwen van de installatie
  • Vervanging van de installatie

Koeltechnische installateurs

Betekent deze uitfasering dus dat koeltechnische installateurs het in 2015 opeens heel druk gaan krijgen? Volgens Gerard van de Brug van PS Koeltechniek in Deventer valt dat wel mee. Hij zegt: “We wisten dat dit eraan zat te komen. Een jaar of twee geleden zijn we onze klanten al gaan benaderen. Sindsdien heeft een aantal grote klanten al actie ondernomen, maar er zijn natuurlijk nog heel wat installaties die aangepakt moeten worden.” Dat blijkt ook uit de cijfers. De site van de branchevereniging vermeld dat er naar schatting nog zo`n 4.000 ton koudemiddelinhoud in R22-installaties zit.

Retrofitten

De verwachting is echter dat veel bedrijven de problemen voor zich uit zullen schuiven. Een nog goed werkende koeling ombouwen of vervangen is duur en R22 die in een bestaande installatie zit, is immers niet verboden. Het gaat om handelingen buiten de installatie, waaronder bijvullen. Ontstaat er dus een lek, dan is dat direct een groot probleem, omdat de koelinstallatie dan langere tijd stil zal staan, met alle gevolgen van dien. Ombouwen – ook wel retrofitten genoemd – is dan nodig, en dat gaat niet van de ene op de andere dag.

Gerard: “Uiteindelijk moeten alle klanten er aan. Maar het kan dus nog wel even duren voordat R22 helemaal verdwenen is.”

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen