Interieurbouw is precisiewerk

Hub Redactie
Hub Redactie
03 oktober 2018
3 min
Een interieurbouwer maakt van alles. De inrichting van bedrijfsruimtes, kantoren, hotelkamers, showrooms of winkels en noem maar op. Particuliere opdrachtgevers weten ook de weg te vinden als ze een meubel met een speciale maatvoering nodig hebben.  Vakmanschap is belangrijk, want een interieurbouwer maakt heel veel dingen op maat. Het gaat vaak om unieke meubels, waarvoor een opdrachtgever van tevoren precies aangeeft hoe hij/zij het wil hebben. Meubels moeten qua stijl en materiaalkeuze soms ook aansluiten bij een bepaald concept. Soms gaat het vlot, maar vaak moet er flink `gepuzzeld` worden. Het is haast nooit doorsnee.

Lekker breed

Sommige delen van het werk kan een interieurbouwer op het werk voorbereiden. Vast meubilair zoals kasten, counters en pantry`s worden vaak in eigen fabriek voorgeproduceerd en op locatie afgemonteerd. Soms wordt er alleen maar op locatie gewerkt, vaak is dat ook afhankelijk van de wens van de opdrachtgever en van de planning. Gert Steenders begon ooit in de bouw als timmerman. `Bouwtimmeren is in bepaalde fases van de bouw behoorlijk grof`, zegt Steenders, `en als het niet om zichtwerk gaat is dat ook prima. Veel timmerwerk wordt weggewerkt. Het fijne werk dat wel in het zicht blijft, moet echt netjes gebeuren. Ik kwam erachter dat ik dat leuk vind en dat ik er goed in ben. Zodoende kwam ik in de interieurbouw terecht, dat is echt precisiewerk. Dit werk is lekker breed. De ene dag ben je in een winkel de toonbanken aan het installeren, de volgende dag zaag je in de werkplaats alle delen van een maatwerkkast uit, en weer een andere dag sta je in een showroom op een steiger de ruimte exact op te meten omdat er vitrinekasten tot aan het plafond in moeten komen.
Verder is het leuk dat je met verschillende materialen werkt. Diverse houtsoorten natuurlijk, en plaatmateriaal, maar ook kunststof, metaal en glas. Je moet ook de nodige kennis van elektrotechniek hebben, want veel opdrachtgevers willen in kasten en andere meubels verlichting of bepaalde apparatuur geïnstalleerd hebben. Dan is het prettig dat je dat zelf kunt doen en niet een elektricien hoeft te bellen.` 

Pietje Precies

Er zijn bedrijven die zich helemaal op de interieurbouw hebben toegelegd. Ze komen via een aannemer op de bouw terecht. De timmermannen van zo`n bedrijf zitten vaak in een team met vormgevers, tekenaars en projectleiders. Bij een kleine klus kan één interieurtimmerman het werk alleen af, in een ander geval is er een heel team tegelijk aan de slag. Sommige bouwbedrijven hebben zelf gespecialiseerde timmermannen in dienst voor de interieurbouw. Een bouwbedrijf die dat specialisme in huis heeft, heeft vaak een streepje voor. Het is een mooie aanvulling op het `gewone` bouwtimmerwerk. Maar niet iedere timmerman is een interieurtimmerman. `Je moet er een beetje een Pietje Precies voor zijn`, lacht Steenders. `Het moet allemaal tot op de millimeter kloppen.`
Steenders kreeg van zijn werkgever de gelegenheid om zich bij te laten scholen. Hij volgde de opleiding interieurbouw bij Bouwopleiding Zuid-West en leerde het vak tot in de puntjes. Mocht je als timmerman in de bouw werken en wat meer willen dan het grove werk? Gooi dan eens een balletje op bij je baas. Je weet maar nooit…

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen