Installatieproject van de maand: Huis Hunderen

Hub Redactie
Hub Redactie
17 december 2015
3 min

Op de plek van het landhuis stond al in 956 een villa `Hundere`. Het huidige landhuis werd oorspronkelijk gebouwd in de de 17e eeuw. In 1809 kwam het in handen van de familie Kerkhoven. Hella Haasse schreef over deze familie het boek `Heren van de Thee`, waarin Hunderen als decor fungeert. Na de Kerkhovens is het huis nog een aantal keren van eigenaar verwisseld. Toen de laatste erfpachthouder overleed, wilde diens broer een mooie bestemming aan het landhuis geven. Toen ontstond de gedachte aan een particuliere woon- en zorgvoorziening voor ouderen. 

Bouwteam

De stap van landhuis voor de adel tot particulier verzorgingshuis voor ouderen was niet zomaar te realiseren. Toen de aannemer, de opdrachtgever en de installateur afspraken gingen maken, was de financiering nog niet rond. “We hebben dit project echt als bouwteam opgepakt”, zegt Bas Arends, projectleider van installatiebedrijf Instaan uit Arnhem. “We hebben in goed overleg een plafondbudget afgesproken en zijn vanaf dag één samen opgetrokken. Het begon met een ontwerp. We zijn natuurlijk uitgegaan van de doelgroep, maar hadden nadrukkelijk ook te maken met de indeling en constructie van het huis, en met het bouwbesluit en de brandweervoorschriften.” 

Landhuis en koetshuis

Het werden 19 appartementen, verdeeld over het landhuis en het koetshuis. Iedere eenheid kreeg een eigen badkamer. Arends: “Het was hier en daar best lastig om met de techniek weg te komen, want het was een echt kruip-door-sluip-door gebouw, met trapjes, bochten, gangetjes. Omdat het leidingwerk nu omlaag en dan weer omhoog liep, was het risico op dode leidingstukken groot met de kans op legionella. Iets om zeer serieus te nemen, vooral met deze kwetsbare doelgroep. We hebben alles uitgebreid doorgerekend en waar nodig aangepast. Onlangs kregen we de legionellarapporten en die zijn gelukkig allemaal in orde.”

Traditionele installaties

De installaties zijn vrij traditioneel. Er wordt verwarmd middels een CV-ketel en er is voor een centraal ventilatiesysteem gekozen. Wel zijn de installaties, voor zover van toepassing en voor zover mogelijk, voorbereid op innovatieve technieken, zoals warmtepompen. Arends: “Verder hebben we de gebouwschil bouwkundig geoptimaliseerd, onder andere door er aan de binnenkant sterk isolerende voorzetwanden in te plaatsen. Elk appartement heeft airconditioning waarmee ook verwarmd kan worden. Zonnepanelen op het dak waren geen optie, maar we hebben een plan ingediend voor een `zonnepanelenboom` in de tuin, zodat je toch meer richting energieneutraal kunt gaan.”

Authentiek vakmanschap

“Het was zeker geen standaard klus”, gaat Arends verder. “We vonden tijdens de bouw allerlei bijzondere dingen. Monumentale, eeuwenoude plafonds kwamen tevoorschijn. Historische deuren die tussen twee muren weggemetseld waren. Een deel van een soort stucwand van een paar honderd jaar oud – dunne houten latjes waar gips tussen is gemaakt – hebben we achter een glazen plaat gemonteerd, een prachtig authentiek stukje vakmanschap blijft zo zichtbaar. Soms ging er een plafond open en troffen we enorme eikenhouten balken aan waar we dan met leidingen en buizen omheen moesten. Er waren ook onaangename verrassingen, zoals asbest en een gasaansluiting die totaal aangepast moest worden. Wifi binnenkrijgen was een drama en vroeg om een creatieve oplossing. Alles bij elkaar bleek het een project met uitdagingen, maar er is met veel enthousiasme en plezier aan gewerkt.”

In deze rubriek is eerder verschenen:
Installatieproject van de maand: vernieuwbouw zwembad
Installatieproject van de maand: Energiek
Installatieproject van de maand All-electric

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen