Gasketel mag ook na 2026 nog in appartement

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
01 mei 2023
3 min

Mensen die een appartement of huis met monumentale status bezitten, mogen de komende jaren nog gebruik maken van gasgestookte cv-ketels. Dit geldt ook voor eigenaren van huizen die binnen tien jaar op een warmtenet worden aangesloten via de gemeente. Dat schrijft woonminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De minister maakt hiermee drie uitzonderingen op het eerdere voornemen dat vanaf 1 januari 2026 kapotte cv-ketels vervangen moeten worden door (hybride) warmtepompen.

Andere oplossingen zijn een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. De eisen aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties worden vanaf 2026 in ieder geval verscherpt. Die nieuwe standaard moet een impuls geven aan de verduurzaming van woningen en gebouwen en aardgas besparen. Volgens het kabinet gaat hierdoor de productie stijgen en de prijs dalen, waardoor de warmtepomp financieel nog aantrekkelijker wordt. Hiermee geeft minister De Jonge nog eens een klap op het plan van vorig jaar om de hybride warmtepomp de nieuwe standaard te maken, maar benoemt hij meteen een aantal uitzonderingen waardoor het draagvlak van de maatregel vergroot moet worden.

Uitzonderingen

De Jonges woordvoerder legt uit dat het bij (gestapelde) appartementen ingewikkeld is om warmtepompen te installeren, omdat ze geluidsoverlast kunnen geven of omdat er geen aparte ruimte voor is. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat de eigenaar van een appartement een deel van zijn kelder moet afstaan voor de warmtepomp. Of er moet in iemands woning een geluidswerende kast worden geplaatst, die ook weer ruimte in beslag neemt.

De huizen met een monumentale status worden uitgezonderd omdat er een aparte vergunningsplicht voor nodig is. Mensen van wie hun huis binnen tien jaar op een warmtenet wordt aangesloten hoeven ook nog niet over te gaan op een warmtepomp, omdat ze anders twee keer moeten investeren in een korte tijd.

Het kabinet heeft als uitgangspunt dat iedereen zijn woning comfortabel en betaalbaar moet kunnen verwarmen. Bij bovengenoemde woningen wordt dit uitgangspunt niet gehaald, vandaar de uitzonderingen.

Financiering

Voor de investering zijn er subisdies beschikbaar. Ook kan er geld worden geleend bij een Nationaal Warmtefonds, in veel gevallen renteloos. “Juist mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien, willen we helpen deze investering te doen. Want iedereen gaat het uiteindelijk terugverdienen via een lagere energierekening”, liet De Jonge weten. Lukt dat terugverdienen naar verwachting niet binnen zeven jaar, bijvoorbeeld omdat een woning slecht is geïsoleerd, dan geldt ook daarvoor een uitzondering en mag de gasgestookte cv-ketel voorlopig blijven.

Drukte voor installateurs

Installateurs krijgen het de komende jaren dus druk met het installeren van warmtepompen, en het is maar de vraag of er voldoende bekwaam personeel beschikbaar is om de klus te klaren. Vorig jaar werd daarom bekend dat Techniek Nederland aangehaakt is bij het plan. In iedere regio zou een opleidingslocatie komen waar monteurs zich kunnen laten bijsholen. Ook zouden er opleidingen worden ontwikkeld voor zij-instromers. Fabrikanten op hun beurt werden gemaand om de productie op te schalen, onder andere door drie extra productielocaties in Nederland. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen