Hoog, hoger, hoogwerker

Hub Redactie
Hub Redactie
05 maart 2019
3 min

In de Arbowet staat dat werkgevers en werknemers voor een veilige werkomgeving moeten zorgen, als er gewerkt wordt met een hoogwerker. Maar een lijstje met praktische tips of een duidelijke richtlijn ontbreekt verder. Toch zijn er heel wat belangrijke maatregelen en aandachtspunten te geven. Natuurlijk zijn er verschillende typen hoogwerkers, maar als het gaat om veiligheid moet je dezelfde dingen in het oog houden.

Proefrit

Het begint altijd met een check van de hoogwerker zelf. De fabrikant heeft het apparaat als het goed is aan een ingebruiknamekeuring onderworpen. Dat staat vermeld in de papieren, net als de periodieke keuringen, eventuele reparaties en andere bijzonderheden. Natuurlijk moet degene die met de hoogwerker gaat werken, weten hoe het apparaat functioneert. Voor wie vaak een hoogwerker nodig heeft, zal dat gesneden koek zijn. Zeker als het bedrijf een eigen exemplaar in bezit heeft. Voor wie af en toe op een hoogwerker rijdt, is het echt belangrijk om vooraf naar de bediening te kijken en een stukje te rijden zonder dat de werkbak omhoog is. Als een bedrijf voor iedere klus een hoogwerker huurt en dat dus soms een ander type, merk etc. is, moet er elke keer vooraf zo`n `proefritje` gemaakt worden.  

Kuil of verkeersdrempel

Check daarna of alle onderdelen goed vastzitten, er geen olie lekt, en of er geen schade aan het apparaat is. Controleer of de bandenspanning goed is in verband met de stabiliteit.

Zorg dat je op de hoogte bent van het bedrijfsverkeersreglement, als dat er is. Bij fabrieken en op bouwterreinen is vaak een routing voor het verkeer, soms zelfs inclusief zebrapaden. Let op dat je niet te hard rijdt en maak oogcontact met andere verkeersdeelnemers en mensen op het terrein.   
Bedenk voor je wegrijdt waar je precies heen gaat en hoe je daar komt. Houd rekening met de staat van een terrein of wegdek. Te hard door een kuil of over een verkeersdrempel geeft een flinke klap bovenin de werkbak. Verplaats de hoogwerker zoveel mogelijk met de bak naar beneden en ga pas de lucht in op de plek waar gewerkt moet worden. Zorg er ter plekke van de klus voor dat de hoogwerker stevig staat, op een rechte en vlakke ondergrond. Ga nooit met meer personen of meer kilo`s naar boven dan voorgeschreven is.

Wind of onweer

Het is verstandig om een valharnas of –gordel te dragen waarmee je in de werkbak vast zit. Zo`n harnas maakt trouwens niet dat je risico`s kunt nemen, bijvoorbeeld door op het hekje van de werkbak te klimmen. Let op dingen in de omgeving, zoals elektriciteitsleidingen. Let ook op het weer. Neemt de wind toe of dreigt er onweer? Kom dan naar beneden, parkeer de hoogwerker op een veilige plaats en hervat het werk op een ander moment. Haal de sleutel uit het slot als de hoogwerker eenmaal op z`n plek staat.  

Certificaat

Voor wie echt vaak met een hoogwerker moet werken, is het verstandig om een certificaat te halen. Verschillende bedrijven verzorgen een eendaagse cursus waarin zowel de theorie als de praktijk aan de orde komt. Bij zo`n training snijdt het mes aan twee kanten. De werknemer leert goed met het apparaat te werken, en de werkgever laat zien dat hij zijn personeel in staat stelt om kennis op te doen en dat hij veiligheid heel serieus neemt. 

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen