Hemmink maakt aanwezigheidsdetectie voor LED-verlichting stekerbaar

Hub Redactie
Hub Redactie
07 december 2022
3 min
De vraag naar LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie is erg groot. Dat komt mede doordat kantoorgebouwen per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Hemmink helpt installateurs de enorme vervangingsoperatie snel en efficiënt uit te voeren. Zij introduceert een volledig stekerbare set bestaande uit een Luxa 103 S Theben aanwezigheidsmelder met Adels AC166G bekabeling. De inbouwset is geschikt voor LED armaturen tot 400 W in verlaagde plafonds en systeemplafonds en is gunstig geprijsd.

De nieuwe set is het resultaat van een samenwerking tussen de fabrikanten Adels, in Nederland vertegenwoordigd door Hemmink, en Theben. Maarten van Beek, Product Manager Installeren bij Hemmink: “Bij het monteren van melders werken installateurs vaak nog met losse snoeren en sensoren. Dat kost onnodig veel tijd. Daarom hebben we een kwalitatief hoogwaardige, melder van Theben gekozen om met Adels AC166G kabels te integreren en daarmee direct toepasbaar te maken voor stekerbare installaties. Met deze LED-compatibele oplossing voor veilig schakelen kunnen installateurs in minder tijd meer armaturen aansluiten.”

Universeel toepasbaar

De nieuwe set is zó samengesteld dat de installateur voor vrijwel alle toepassingen, van kantoor tot spreekkamer, met één set kan volstaan. De aanwezigheidsmelder is belastbaar tot 400 W en uitermate geschikt voor LED. Dat maakt een inschakelstroombegrenzer overbodig. Daarnaast is de bekabeling met een standaard lengte van liefst één meter door zijn hoge brandklasse (B2ca) geschikt voor elke ruimte, dus ook bij een zeer groot brandrisico. Verder heeft de melder een zeer hoog rond (360º) detectiebereik tot 12 meter. Bovendien is de prijsstelling erg gunstig. “In de lagere prijsklassen is dit de enige set met zulke hoge prestaties”, aldus Van Beek.

Hogere piekbelasting

Overschakelen op LED is niet zonder risico, vertelt Edwin Hannink, directeur Theben Nederland

“Het moeilijkste bij LED is de hogere inschakelpiek dan bij conventionele verlichting. Daardoor kunnen de relaiscontacten aan elkaar kleven zodat het licht niet meer uit gaat.” Van Beek: “Oude melders kunnen die piek niet aan. Daarom is het verstandiger om een melder te monteren die specifiek voor LED is bestemd.” De nieuwe Theben melders bevatten een relais met 500A/200µs voorijlend contact dat de hoge inschakelstromen dempt. “Deze nieuwe techniek verlengt de levensduur van de hele installatie”, aldus Hannink. 

Stekerbaar en onzichtbaar

Naast sneller en efficiënter installeren, verkleint stekerbaar installeren ook de kans op storingen en brandgevaar. Bij de nieuwe set zijn beide kabels (voeding en geschakelde voeding naar armaturen) voorzien van connectoren, die onderling niet verwisselbaar zijn. Fout aansluiten is dus uitgesloten. Ook wordt de installateur niet beperkt qua design, want de lens van de vlakke, transparante melder is kleurneutraal. Na montage is de melder bijna onzichtbaar.

Wat Hannink betreft is dit het begin van een vergaande, potentiële samenwerking op het gebied van stekerbare producten. “Wij hebben al heel lang prettig contact met Hemmink en willen meer doen in de stekerbare wereld. Installeren moet tegenwoordig snel en omdat we niet genoeg vakmensen hebben en de kans op fouten willen beperken, is stekerbaar installeren de toekomst. Als deze eerste set aanslaat, gaan we met Hemmink ook andere combinaties leveren.” Projectmatig is dit overigens nu al mogelijk.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen