Grote duurzame sprong vooruit met circulaire minerale wol

Hub Redactie
Hub Redactie
29 december 2021
2 min

Knauf is wereldwijd een toonaangevende fabrikant van isolatieoplossingen en investeert nu meer dan 15 miljoen euro in de recycling van haar producten. De vestiging in Visé (België, provincie Luik) werkt aan een innovatief proces voor het terugwinnen en recyclen van glaswol. Zo wordt het materiaal opnieuw in het proces opgenomen en belandt het niet meer op de stort. Knauf Insulation levert daarmee een bijdrage aan de circulaire bouweconomie. De recycling vindt overigens nu al plaats op kleine schaal door het eigen productie-afval te hergebruiken en is na de uitbreiding op veel grotere schaal mogelijk.  

Hoe werkt het?

Glaswol is gemaakt van natuurlijke materialen (zand en gerecycled glas) en is oneindig recyclebaar. Afval van glaswol en steenwol van bouwplaatsen komt nu nog vaak terecht op de stort of wordt verbrand. Knauf Insulation realiseert op dit moment een volledig nieuwe productielijn met oven voor terugwinning en recycling, zodat het materiaal opnieuw toepasbaar is en kan worden gevaloriseerd. Met dit innovatieve procedé wil de onderneming een echte kringloopeconomie tot stand brengen in de bouw. De vestiging in Visé start in het tweede kwartaal van 2022 met de recycling op grote schaal.

Hoge score op MPG (Milieu Prestatie Gebouwen)

De aandacht voor circulair bouwen is de laatste jaren enorm toegenomen. Niet gek als je bedenkt dat Nederland streeft naar een 100% circulaire economie in 2050 (en 50% in 2030). In Nederland bestaat de verplichte MPG-berekening voor gebouwen (Milieu Prestatie Gebouwen). Deze MPG-berekening maakt gebruik van milieudata uit de Nationale Milieudatabase. Materialen met gerecyclede grondstoffen en materialen hebben uiteraard een veel gunstigere berekening of milieuprestatie. Met de norm EN 15804+A2 en de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken kijkt de overheid naar circulaire indicatoren: 

  1. Milieu-impact secundair materiaal (hergebruik en recycling) in inputstromen
  2. Milieu-impact van hergebruik in outputstromen
  3. Percentage secundair materiaal (hergebruik en recycling) in inputstromen
  4. Circulaire efficiëntie
  5. Hoeveelheden per afvalstroom 

Op basis hiervan zullen de duurzame isolatiematerialen van Knauf Insulation in combinatie met nieuwe recyclevoorzieningen, hoge scores realiseren. 

Impact

Naast de grotere recyclingcapaciteit en het natuurlijke bindmiddel Ecose – dat ook de koolstofuitstoot aanzienlijk vermindert in vergelijking met een petrochemisch bindmiddel – neemt het bedrijf nog talloze andere maatregelen om de footprint drastisch te verlagen. Met het duurzaamheidsprogramma onder de titel `For a Better World` vallen grootschalig gebruik van zonnepanelen, beperking drinkwater in het productieproces, inzet windenergie en milieuvriendelijkere verpakkingen.

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen