`Glas is meer dan iets waar je doorheen kunt kijken`

Hub Redactie
Hub Redactie
05 februari 2019
3 min

De vakgroep GLAS van Bouwend Nederland, Onderhoud NL, STOOV, Kenniscentrum Glas en een aantal glasbedrijven wilden gezamenlijk het product promoten. “Het idee is ontstaan vanuit de leden van de vakgroep GLAS van Bouwend Nederland”, vertelt Irene Taal, management assistent bij de vakgroep. “Want maar weinig mensen weten wat er allemaal mogelijk is met glas. Behalve dan dat je er doorheen kunt kijken.”

De daarop opgerichte PR-commissie zocht vervolgens contact met OnderhoudNL om aan te sluiten bij het Glasplein tijdens BouwBeurs. “Zij vertegenwoordigen immers de glaszettersbedrijven en zeker in het kader van werkgelegenheid en de instroom van jongeren en zij-instromers vonden ze het belangrijk om samen op te trekken.”

Bijzondere producten

Volgens Taal is het niet vreemd dat concurrerende bedrijven samen op een plein op BouwBeurs staan. “Zo zien onze leden dat helemaal niet. Het zijn eerder collega`s dan concurrenten. Dat zie je ook terug op de verschillende evenementen die we met de vakgroep organiseren. Het is een hele actieve en hechte groep.”

Op het Glasplein zijn volgens Taal aantal bijzondere dingen te zien. “We laten een zestal verschillende glasproducten zien: waaronder veiligheidsglas, brandwerend glas, isolerende beglazing, thermische beglazing, constructief glas en interieurglas. Op een podium zullen de fabrikanten elevator pitches over hun producten geven en ook het Kenniscentrum Glas houdt presentaties. Verder zijn er netwerktafels waar onze leden potentiële klanten kunnen ontmoeten.

Recycling

Een zestal bedrijven is met een eigen stand aanwezig op het Glasplein. Dat zijn Timmermans Hardglas uit Hardenberg, D&O Bouwglas uit Franeker, Vetrotech Saint-Gobain Benelux uit Nederweert, AGC Nederland uit Tiel, Nissink Business Glass uit IJsselmuiden en de stichting Vlakglas Recycling Nederland uit Zoetermeer. “Vlakglas Recycling doet iets wat uniek is in Europa”, stelt Taal. “Ze zamelen vlakglasafval in, om het vervolgens te laten recyclen. Het bespaart grondstoffen en energie. Bovendien vermindert recycling en efficiënt transport de CO2-uitstoot.”

Om bezoekers naar het Glasplein te trekken bedachten de deelnemers een aantal ludieke acties. Zo is er een torenhoge glazen klimwand, is er een wedstrijd waarbij bezoekers zo lang mogelijk met zuignappen aan een glazen wand moeten hangen en is er speciaal voor BouwBeurs een glazen skateboard gemaakt. Taal: “Ik ben nog op zoek naar scholieren die op dat glazen board over de beurs willen skaten.”

Glas Award

Op donderdag 7 februari is om 17.00 uur de uitreiking van de tweejaarlijkse Glas Award. Ook is er een Innovatie Award en een Aanmoedigingsprijs. De prestigieuze Glas Award richt zich op de toepassing van vlakglas in het interieur en/of exterieur. Uit 14 inzendingen zijn eind november door de jury 5 nominaties voor de Glas Award gekozen.

Eerder op de middag, om 13.00 uur, reikt Vlakglas Recycling Nederland voor de eerste keer de Award voor Inzamelpunt van het jaar uit. Het inzamelpunt dat gedurende 2018 de meest ideale vulgraad liet zien wordt beloont met een award. Een optimale vulgraad van een glasbak op de bouwplaats draagt namelijk bij aan een beter milieu.

Op 5 februari is YouTuber Govert Sweep op het Glasplein aanwezig om scholieren te interesseren voor een baan in de glasbranche.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen