Gasabsorptie warmtepomp is optimaal alternatief voor bestaande gebouwen

Hub Redactie
Hub Redactie
19 maart 2015
2 min

De door aardgas aangedreven absorptie warmtepomp (GAHP) kan een hoogwaardige oplossing vervullen in de overgang naar een volledige verduurzaming van de gebouwde omgeving. De technologie is volgens de onderzoekers namelijk ‘volledig compatibel met de bestaande distributienetwerken’.

De voorzitter van de Italiaanse fabrikant Robur, Benito Guerra, en projectcoördinator Luigi Tischer presenteerden recentelijk de belangrijkste resultaten van het project. “Het onderzoek toont aan dat in potentie het marktaandeel voor deze technologie geen klein segment is. Deze oplossing verbetert de energie-efficiëntie van het grootste deel van de bestaande gebouwen in Europa”, meldt Tischer. Na het aantonen van het enorme marktpotentieel, bouwde men binnen het onderzoek ook prototypes, samen met controlesystemen. Deze zijn getest en gevalideerd door twee nieuwe kenniscentra: Relab aan de Politecnico di Milano en een laboratorium van het Fraunhofer Instituut in Freibourg.

Testen in echte installaties

Vervolgens is de technologie getest via een serie echte installaties in eengezinswoningen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Polen. Uit de resultaten blijkt dat de GAHP warmtepomp de energie-efficiëntie met meer dan 35% verhoogt in vergelijking tot de beste hr-ketels. Elke gasabsorptiewarmtepomp kan jaarlijks 1,2 TOE (ton olie-equivalent) besparen en een CO2-uitstoot van meer dan 3 ton vermijden. Als de technologie 1% van alle geïnstalleerde gasketels in Europese huishoudens zou vervangen, zou met de energiebesparing in één maand tijd de totale investering van het onderzoek, 10 miljoen euro, worden terugverdiend.

Overtuigd van de potentie

Benito Guerra, topman van Robur, vertelde bij de presentatie dat zijn onderneming altijd al overtuigd is geweest van de potentie van deze technologie. Robur is een van de weinige bedrijven die al jaren aan gasabsorptietoestellen werkt. In Nederland worden de gasabsorptiewarmtepompen van Robur op de markt gebracht door Techneco uit Delft, een echte specialist in warmtepompen. Robur heeft in de utiliteit en in de ‘licht-commerciële sector’ wereldwijd al meer dan 10.000 toestellen verkocht. Ook in Nederland heeft Techneco een flink aantal van de Robur-toestellen aan de man gebracht: onder meer voor zwembaden en collectieve woongebouwen. De technologie van de absorptie warmtepomp is echter al decennia oud; de principes zijn afkomstig uit studies van Albert Einstein, die deze tussen 1927 en 1930 opschreef. Het Italiaanse Robur vond in die studies zijn inspiratie om de hedendaagse toestellen te ontwikkelen.

Heat4U is een internationaal onderzoeksprogramma dat via innovatie en technologie oplossingen wil vinden voor klimaatverandering en voor het vergroten van energie-efficiëntie. Het onderzoek startte op 1 november 2011 en valt onder het 7e kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (KP7 ) van de Europese Unie. Bij het onderzoek zijn marktpartijen uit de sectoren energie, industrie en onderzoek betrokken, zoals Robur – de coördinator van het project – Pininfarina, ENEA, Politecnico di Milano, D’Appolonia en CF Consulting uit Italië; Bosch Thermotechniek, E.ON en het Fraunhofer Instituut onderzoekscentrum uit Duitsland; GDF Suez en GrDF uit Frankrijk. Ook British Gas uit Groot-Brittannië, de Poolse Flowair en het Sloveense ZAG zijn daarbij betrokken.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen