Frisse scholen: beter binnenklimaat, minder energieverbruik

Hub Redactie
Hub Redactie
25 januari 2016
2 min

Installatieadviesbureau Klictet heeft haar expertise in de afgelopen jaren al heel vaak ingezet om van een schoolgebouw een Frisse School te maken. Willem-Jan van den Berk is als installatieadviseur/projectleider voor bouwgebonden installaties betrokken bij diverse projecten. Een aantal is afgerond, aan een aantal wordt nu gewerkt. “Er is over het algemeen al veel verbeterd. Veel scholen hebben al stappen gezet. In elk geval is het zo dat iedereen in het onderwijs er zich bewust van is dat het binnenklimaat van invloed is op de leerprestaties van de leerlingen en de werkomstandigheden van de onderwijskrachten/docenten. En de energiekosten omlaag brengen is natuurlijk altijd gewenst. Maar er moet wel budget zijn om de maatregelen uit te kunnen laten voeren.”

Trias Energetica

Van alle scholen die Van den Berk tot nu toe heeft geadviseerd richting de Frisse Scholen-norm, noemt hij de Nieuwe Baarnsche School als een van de meest interessante projecten. “We hebben daar het Trias Energetica-principe tot in het extreme doorgevoerd: dus energieverbruik beperken, maximaal gebruik maken van duurzame energiebronnen en eventuele fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk gebruiken voor de rest van de energievoorziening. Het is een groot gebouw van 4300 m2, en toch kunnen we met 50 kilowatt uit de voeten. Zeer efficiënt dus en dat vrij uniek.” 

Ventilatie, koeling en verwarming

In het gebouw is gekozen voor een warmtepompsysteem met een open bron als energiebron en lage temperatuur vloerverwarming en -luchtbehandeling als afgiftesysteem. Van den Berk licht toe: “De warmte-en koudevraag is minimaal door rekening te houden met de externe warmtelasten en de bezetting van het gebouw. De benodigde capaciteit van de warmte- en koudeopwekkers en het luchtbehandelingssysteem is dus laag. Dat betekent dat het installatieconcept relatief goedkoop kon worden gerealiseerd. De exploitatielasten voor energie en onderhoud zullen verhoudingsgewijs ook laag zijn. Elk leslokaal is individueel na te regelen qua ventilatie, koeling en verwarming middels een ruimtethermostaat inclusief CO2-meetintrument. Er is zowel een energiezuinige verlichtingsinstallatie met daglichtafhankelijke regeling als een flexibel systeem van de elektra- en data-aansluitpunten (o.a. WIFI) geïnstalleerd. De complete vraagsturing op het gebied van ventilatie, verlichting en verwarming wordt exact geregeld. We zijn er alles bij elkaar behoorlijk trots op.” 

Met de complimenten van koning Willem-Alexander

Kers op de taart was dat oud-leerling koning Willem-Alexander de Nieuwe Baarnsche School officieel kwam openen. Zo`n 500 schoolkinderen waren getuige van de openingshandeling: de koning plantte een boom bij de hoofdingang. Daarna nam hij een kijkje in de school en liet weten onder de indruk te zijn. Een mooi compliment!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen