Kandidaten melden zich aan en worden op een vacaturewachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag. Kleywegen is erg enthousiast over het idee achter Open Hiring. “Het is een nieuwe, frisse manier om ruimte te bieden aan kwetsbare werkzoekenden. Ideaal om ze een kans te bieden te laten zien wat ze kunnen. Dat wil toch iedereen”, zegt Marieke van der Kleij van Kleywegen.
Doorbraak op de arbeidsmarkt
Ze gelooft zelfs dat de aanpak voor een doorbraak kan zorgen op de verstarde Nederlandse arbeidsmarkt. “Het begint nu heel klein, in het MKB. Misschien is dat wel de beste garantie voor succes. Zodat straks ook de grotere werkgevers het gaan overnemen. Ik zal er in ieder geval veel over praten met werkgevers in mijn omgeving. We hebben daar een sociale taak in.”
Het succesverhaal van Open Hiring
Open Hiring is een baanbrekend concept uit de VS dat door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt is geïntroduceerd. Open Hiring houdt in dat als je wilt werken, je zonder sollicitatiegesprek een baan kunt krijgen. Opleiding en ervaring spelen geen rol, iedereen is welkom. Dit biedt kansen aan mensen voor wie de arbeidsmarkt ongewild op slot zit. Het idee achter Open Hiring dateert uit 1982, toen Greyston in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen wie het niet lukte om aan het werk te komen. Dit plan sloeg aan: inmiddels werken er bij Greyston 170 mensen en via Open Hiring lukte het de Amerikaanse onderneming door de jaren heen 3.500 personen aan werk te helpen. Vanwege het bewezen succes besloot Start Foundation in samenwerking met Greyston de Amerikaanse aanpak naar hier te halen. De Nederlandse primeur was enkele maanden terug bij MamaLoes, een bedrijf uit Goirle dat online babyartikelen verkoopt, gevolgd door Chain Logistics, een logistiek dienstverlener in Uden. Inmiddels hebben nog drie bedrijven voor Open Hiring gekozen, waaronder Kleywegen.