​Condensvorming? Kom in actie als u nattigheid voelt!

Hub Redactie
Hub Redactie
23 juni 2015
2 min

Condens is simpel gezegd vloeibaar geworden waterdamp. Aanvankelijk is er sprake van waterdamp in een ruimte, maar als die damp in aanraking komt met een relatief koud oppervlak, dan zal die veranderen in condens. Koude muren, en zeker ook koude ramen, zijn bij uitstek plekken waar condensvorming zich voordoet. 

De aanwezigheid van waterdamp en dus ook van condens in een woning is een normaal verschijnsel. Alleen al omdat de menselijke uitademing waterdamp produceert. Daarnaast komt er bijvoorbeeld ook waterdamp in de woning door zaken als douchen en koken. Op dit soort momenten is er sprake van een extra toevoer van waterdamp. Dit is ook goed zichtbaar als er veel mensen in de woning zijn, bijvoorbeeld tijdens een feestje; dan treedt er extra condensvorming op en zullen de ramen eerder beslaan. Wordt er voldoende geventileerd in de woning, dan lost deze condensvorming zich als het goed is vanzelf op en verdwijnt het overtollige vocht op een natuurlijke manier. Soms verdwijnt de condensvorming echter niet en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Oorzaken van overmatige condensvorming

Als een woning goed in elkaar zit, dan treedt er doorgaans geen excessieve condensvorming op. Bij de bouw is in principe rekening gehouden met het optreden van condens en zijn oplossingen voor een effectieve afvoer van dit soort vocht ingebouwd. Is er in een woning veelvuldig sprake van condensvorming, dan is het mogelijk dat er iets niet in orde is met de vochthuishouding. Zo kan het zijn dat de ventilatiemogelijkheden niet toereikend zijn. Er zijn ook andere mogelijke oorzaken voor condensvorming; wellicht is er sprake van een structurele vochtbron in de woning (denk bijvoorbeeld aan een kruipruimte die te nat is), of functioneren de spouwmuren niet goed (meer), zodat vocht van buitenaf door kan slaan naar de binnenmuren. Als er sprake is van overmatige condensvorming, is het van groot belang de oorzaak hiervan te achterhalen, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen. Als er structureel teveel vocht in de woning is, kan dit namelijk vervelende gevolgen hebben.

Teveel vocht brengt risico`s met zich mee

Allereerst kan een ongezond binnenklimaat leiden tot gezondheidsklachten; vooral luchtwegaandoeningen kunnen verergeren door overtollig vocht. Daarnaast levert een dergelijke binnenklimaat de bewoners een onbehaaglijk gevoel op. Mensen functioneren het best bij een gemiddelde vochtigheid en voelen zich minder prettig bij een hogere luchtvochtigheid. Als er in een woning continu teveel condensvorming is, kan er verder schimmelvorming optreden. Ook kunnen bepaalde soorten ongedierte, die zich thuis voelen in een vochtige omgeving, voor overlast gaan zorgen. Een ander effect van bovengemiddelde condensvorming kan zijn dat houtwerk gaat rotten en dat muren aangetast raken.

Hoewel condensvorming in principe dus een normaal fenomeen is, is een teveel ervan een probleem dat serieus opgepakt moet worden om erger te voorkomen!

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen