​Chillers: wanneer zijn ze toepasbaar?

Hub Redactie
Hub Redactie
29 juni 2015
2 min

“Over het algemeen kun je zeggen dat een chiller wordt ingezet als er een koelsysteem nodig is maar men geen gebruik wenst te maken van chemische koudemiddelen”, zegt Gerard van de Brug van PS Koeltechniek. “Daarom kiezen ziekenhuizen er bijvoorbeeld voor, hoewel er tegenwoordig wat geavanceerdere en meer praktische apparatuur op de markt is die datzelfde kunnen. Het wordt ook veel toegepast als men in een fabriek of gebouw zelf geen ingewikkeld systeem wil plaatsen. Een chiller is een redelijk eenvoudig apparaat.”

Water als koudedrager

Een chiller is een vorm van airconditioning die ruimtes koelt door middel van water. Een gewone airconditioning koelt met een koudemiddel; in een chiller circuleert water als koudemedium om de ruimte mee te koelen. Het water waarmee gekoeld wordt, is in te stellen op elke wenselijke temperatuur. Voor een optimaal resultaat ligt de temperatuur meestal op zo`n 4 of 5 ˚C. Temperaturen onder nul zijn ook mogelijk, maar dan moet er een antivries worden toegevoegd (bv Glycol).
De chiller laat gas via het leidingwerk naar een verdamper sturen. Hier doorheen circuleert het water dat via een ander leidingstelsel richting de te koelen ruimte wordt gestuurd. Het gas van de chiller verkoelt het water door het verdampingsproces.

Verschillende vermogens

“Chillers zijn er in verschillende maten met verschillende vermogens,” gaat Van de Brug verder. “Een kleine chiller – minder dan 100 kW – is bedoeld om de lucht in een enkele ruimte mee te koelen. De gemiddelde w-installateur heeft in zijn praktijk te maken met chillers met een vermogen van maximaal 200 tot 250 kW. Die worden gebruikt in kantoren en bij productieprocessen Er zijn ook chillers met een vermogen groter dan 1000 kW. Die zijn geschikt om de lucht in complete ziekenhuizen, hotels en kantoorgebouwen mee te koelen.  Ook in datacenters kom je vaak chillers tegen. De hoge luchttemperatuur in de computerruimtes kun je prima koelen met een koudwatersysteem.”

Fan coil unit en close controle unit

Een koudwater systeem bestaat primair uit een koelinstallatie met natuurlijke koudemiddelen, soms aangevuld met chemische middelen. Secundair wordt er water rond gepompt naar verbruikers als airco-units (in kantoren, ziekenhuizen en data centers) of proceskoelers.
Bij een chiller bedoelt als airconditioning hoort een fan coil-unit. Die is nagenoeg gelijk aan de binnenunit van een gewone airconditioning. Een fan coil-unit is meestal leverbaar in een cassette-, wand-, plafond-, vloer- en kanaalmodel waardoor een chiller in elke ruimte past.
Er zijn ook chillers in de vorm van een close controle unit. Deze unit blaast koude lucht onder de vloer door, en koelt zo de ruimte. Deze unit bestaat uit een kast die in de te koelen ruimte wordt geplaatst. Een chiller met close control unit wordt vooral toegepast bij het koelen van server- en computerruimtes of schakelruimtes.

Project met een VRF-systeem: Verwarmen én koelen

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen