‘Breeze’ in Amsterdam wordt energiezuinigste hotel ter wereld

Hub Redactie
Hub Redactie
27 oktober 2015
1 min

In Amsterdam verrijst over niet al te lange tijd het eerste energieneutrale hotel ter wereld. In 2016 wordt begonnen met de bouw van hotel Breeze: een uniek hotel met een EPC van 0. Wat maakt dit hotel het energiezuinigste van de wereld?

Dutch Green Company werkt samen met TU Delft en TU Eindhoven aan het allereerste (nearly) zero-energy hotel. Dit unieke hotel komt te staan in IJburg in Amsterdam en zal zichzelf grotendeels kunnen voorzien van energie. Hotel Breeze heeft een oppervlakte van 6.000 m2 en herbergt 155 hotelkamers. Over twee jaar moet het energiezuinigste hotel ter wereld de eerste gasten verwelkomen.  

EWF-concept

Het zogenaamde Earth, Wind en Fire-concept zorgt ervoor dat het hotel zichzelf grotendeels kan voorzien in energie. Deze combinatie van het slim gebruik maken van de natuurlijke elementen zon, wind, water en aarde is nog niet eerder op deze revolutionaire manier toegepast. De drie belangrijkste onderdelen van het EWF-concept zijn: het powerdak, de klimaat cascade en de zonneschoorsteen.

Het powerdak van het hotel bestaat uit windmolens en zonnepanelen en is ontwikkeld om op een zo efficiënt mogelijke manier om te gaan met wind- en zonne-energie. De klimaat cascade werkt als een natuurlijke warmtewisselaar en de zonneschoorsteen is een schacht waarin de zonnewarmte geoogst wordt om het gebouw en het tapwater op te warmen.

Het onderstaande filmpje geeft een heldere uitleg over hoe het EWF-concept precies werkt.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen