Aloude discussie vergeet bewoners en gebruikers!

Hub Redactie
Hub Redactie
26 februari 2016
2 min

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht, die zich vooral bij warm weer openbaart. Volgens onderzoek van de Healthy Homes Barometer 2015, heeft ruim 30% van alle gebouwen last van een te hoge luchtvochtigheid, en niet alleen bij warm weer of hoge temperaturen. Dit leidt bij bewoners en gebruikers tot ademhalingsproblemen, allergieën en een lagere weerstand. De gevolgen voor het gebouw zijn: schimmelvorming op wanden, hout en meubilair, muffe binnenlucht, verkleuring van wanden, houtrot, uitzetten van houten vloeren, et cetera.

Ventileren

De professionele bouwwereld is voor wat betreft de oplossing verdeeld in twee kampen: balansventilatie versus natuurlijke ventilatie. De term: ‘versus’ gebruik ik hierbij bewust, omdat de voorstanders van balansventilatie in de praktijk vaak keiharde tegenstanders zijn van natuurlijke vormen van ventilatie. Zo wijzen zij bewoners en gebruikers erop dat een raampje opendoen ouderwets en onnodig is en vaak voor tochtkanalen zorgt. Andersom, voorstanders van natuurlijke ventilatie geloven niet in het potdicht maken van panden. Bovendien, beweren zij, leidt balansventilatie vroeg of laat tot vervuiling en tot een relatief hoog energieverbruik.

Wie het gelijk?

Wie heeft er gelijk? De een, de ander, allebei of misschien wel geen van beide? De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Er is simpelweg geen ‘beste’ oplossing. Vaak gaat het om een combinatie van inzichten en maatregelen. De meeste mensen ervaren (binnenhuis)comfort nu eenmaal verschillend. Daarom moet u vooral beide varianten meenemen in uw afweging en uw keuze uiteindelijk bepalen op basis van de feitelijke situatie, van het gebouw en, van de wensen van de bewoners en gebruikers. Dat laatste is, eerlijk gezegd, het meest relevant. Zij wonen of werken in het gebouw; hun gezondheid, geluk en arbeidsproductiviteit staat centraal. U ontwerpt, bouwt en installeert uiteindelijk voor hen. Voor niemand anders.

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen