125 balkons met 125 bomen
Binnenkort gaat de bouw van de Trudo Toren in Eindhoven van start. Het wordt een blikvanger, niet zozeer vanwege de hoogte van vijfenzeventig meter maar om het groen. Ieder appartement krijgt twee groenbakken op het balkon, één voor een boom en één voor struiken en/of planten. Het duurt nog even voordat het gebouw daadwerkelijk gerealiseerd is, maar het wordt spectaculair, dat staat nu al vast.
De architect Stefano Boeri maakte het ontwerp van de woontoren, zoals hij dat al eerder deed voor soortgelijke gebouwen in Zwitserland, China. In zijn thuisland Italië drukte hij zijn stempel op de skyline van Milaan met zijn Bosco Verticale. Boeri ziet bomen als `die andere stadsbewoners` en geeft ze een plek in zijn ontwerpen. Zo ook in Haarlem waar ze een belangrijke rol gaan spelen voor de luchtkwaliteit, want ze zijn goed voor de opname van naar schatting vijftigduizend kilo kooldioxide per jaar. Een sterk staaltje `win-win`: op een relatief klein grondoppervlak verrijzen 125 sociale huurwoningen, de lucht wordt gezuiverd, en er staat straks een gebouw waarbij de natuur in de gevel is geïntegreerd.
Hoelahoep balkons
De woontorens Tango en Twister in Haarlem werden in 2018 opgeleverd en springen in het oog door hun speelse `hoelahoep` balkons. Het ene gebouw is elf en het andere veertien verdiepingen hoog. De balkons zijn om de ronde torens heen gebouwd en draaien per verdieping een kwartslag door. Op foto`s geeft dat al een bijzonder effect, maar als je ter plaatse bent en je richting de torens gaat of juist erbij vandaan, dan lijkt het alsof het hele gebouw danst.
Bekroonde balkons
In de Nijmeegse wijk Hatert werd in 2013 bijzondere woontoren opgeleverd en direct datzelfde jaar werd genomineerd voor de Architectuurprijs van Nijmegen. Van de vijftig inzendingen in dat jaar werd woontoren Hart van Hatert bekroond met de publieksprijs. Het gebouw dankt haar bijzondere uiterlijk aan haar balkons. De toren telt twaalf bouwlagen en bestaat uit een rechthoekig betonnen casco. De appartementen hebben allemaal een stalen balkon die de toren een `golvend` uiterlijk geven. Er zijn zestien verschillende vormen balkons: hier en daar zijn ze aan elkaar gespiegeld. De balkons zijn op iedere verdieping anders ten opzichte van elkaar en vormen samen spannende lijnen. De balkons zien eruit als blaadjes aan een steel. De houten balkonvloeren hangen aan stalen draagconstructies, zodat het lijkt alsof de blaadjes aan een dikke stam zitten. De lijnen van de stalen constructie zorgen er nog eens extra voor dat er een bladnerfeffect ontstaat, terwijl de perforaties in het staal een bladerpatroon vormen.
Het bevestigen van de bladerbalkons had wel wat voeten in aarde: ieder balkon kwam als één geprefabriceerd geheel op de bouwplaats aan. De balkons werden daarna van boven naar beneden gemonteerd met een speciaal ontworpen hijsframe.